Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Putin zabranio Jesenjina, Majakovskog i Puškina maloletnicima zbog vulgarnosti

Putin je 2014. potpisao Zakon o vulgarnosti koji zabranjuje prodaju knjiga maloletnicima koje imaju vulgaran sadržaj, što podrazumeva i knjige Sergeja Jesenjija, Josifa Brodskog, Vladimira Majakovskog i drugih velikih pisaca i pesnika
Datum: 17/09/2018

Putin zabranio Jesenjina, Majakovskog i Puškina maloletnicima zbog vulgarnosti

Foto Profimedia

Ruski učenici ne mogu da kupe knjige Jesenjina, Majakovskog i Puškina, jer se u njima nalaze sadržaji protivni Zakonu o vulgarnosti koji je Vladimir Putin potpisao 2014. godine.

Radio slobodna Evropa prenosi razgovor sa sedamnaestogodišnjom Alisom, koja nije u mogućnosti da kupi knjige koje su joj potrebne u školi.

Knjige koje sadrže vulgarnosti umotane su u plastiku, a prodavci u knjižarama nisu u mogućnosti da ih otpakuju i pokažu maloletnicima.

Putin je 2014. potpisao Zakon o vulgarnosti koji zabranjuje prodaju knjiga maloletnicima koje imaju vulgaran sadržaj, što podrazumeva i knjige Sergeja Jesenjija, Josifa Brodskog, Vladimira Majakovskog i drugih velikih pisaca i pesnika.

"Bez obzira na zakon, ja čitam šta želim. Zašto bi mi tako nešto bilo uskraćeno kao državljanki Ruske Federacije?", pita Alisa, iako zakon nalaže konfiskovanje takvih knjiga ukoliko ih u knjižarama prodaju maloletnicima.

Takođe, zakonom je predviđeno da radnici koji prodaju "označene" knjige osobama mlađim od 18 godina mogu platiti kaznu i do 725 dolara.

Natalija Kunšićkova, profesorka književnosti u srednjoj školi, kaže da učenicima ne bi trebalo uskraćivati pravo da proučavaju neke od najvećih pisaca.

Da bi to sprečili, Alisi "označene" knjige kupuju roditelji, kako bi mogla da ih čita.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.mirko
18.09.2018 - 08:52
Poezija
Ne mogu vjerovati da se bukvalno tumači taj zakon, a pogotovo kada je u pitanju Puškin, koga većina ruskih knjiženih kritičara smatra najvećim ruskim poetom.