Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Radomirović: Cilj društva treba da bude što slobodniji RTS; Janjić: Uređivačka politika se ne može regulisati upadom

Predsednik Udruženja novinara Srbije i urednik agencije Beta o demonstracijama i upadu u RTS
Datum: 17/03/2019

Radomirović: Cilj društva treba da bude što slobodniji RTS; Janjić: Uređivačka politika se ne može regulisati upadom

Foto N1/Screenshoot Youtube

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović ocenio je da ulazak lidera opozicije u zgradu Radio televizije Srbije pokazuje da ne žele slobodan RTS.

On je za RTS rekao da će UNS tražiti reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija, jer to je opasan presedan.

Radomirović je povodom jednog od zahteva demonstranata da se uključe direktno u program RTS-a i da se obrate građanima rekao da bi svako onda mogao da dolazi na televiziju i govori šta mu padne napamet, i da ulazi nasilno. On je istakao da treba insistirati na tome da ni opozicija ni vlast nemaju monopol nad informacijama, već da one pripadaju građanima.

"Cilj društva treba da bude što slobodniji RTS i da građani koji plaćaju pretplatu imaju mogućnost da utiču na program RTS-a, ali ne na ovakav način, nasiljem", rekao je Radomirović.

"Pojedini mediji prave sliku koja nema veze sa stvarnošću već sa politikom i zato imamo podeljenost u društvu, koja dolazi s političkog vrha", smatra urednik agencije Beta Dragan Janjić za N1.

"Uređivačka politika se ne može regulisati upadom, to je za osudu i ne može proći kao pozitivna stvar. Vrlo je važno kako je do toga došlo. Imali smo okupljenu masu ispred RTS-a, a da niko nije obratio pažnju na to dok nije došla policija. Imamo mesecima ljude na ulici i o tome ili nema ništa ili ima vrlo malo. Samo izveštavanje je objašnjenje razloga što su demonstranti tu. Sve skupa imali smo dva paralelna sveta, jedan svet je N1, TV Šabac, Beta a drugi svet je ono što su javljali RTS i ostali mediji. Prvi svet je bilo izveštavanje s terena, a drugi prepričavanje onoga što je govorio ministar Stefanović".

Kako je rekao, većina građana gleda mejnstrim medije, odnosno one s nacionalnom frekvencijom, tako da većina svoje zaključlke donosi na osnovu toga.

"Imali smo izjavu ministra da je devastiran RTS, a imamo jedno razbijeno staklo, imali smo izveštaje o motronim testerama, običan građanin sada to zamišlja desetine u urgentnom... Tako nije bilo, nije zadatak medija da izveštavaju kako neko hoće, nego da prenose činjenice. Vi imate tamo motornu testeru, ljudi to doživljavaju da je neko upotrebio testeru, ko je bio unutra zna da nije, stvarno bi bilo normalno da se utvrdi ko je osoba koja je nosila testeru, da se vidi ko iza njih stoji. To je huškanje jednog dela društva na drugo. Nama je očajnički potrebno objektivno i odmereno izveštavanje. Mi smo zemlja spina, društvo koje je zatrovano spinom, mediji koji se najviše čitaju to najviše rade".

Janjić smatra da je upad u zgradu RTS-a bio glavni događaj s kog je moralo da se izveštava i dodao da je nedopustivo da neko misli da o tome treba da se ćuti.

"Ekipe RTS su bile unutra i mogle su da obaveste građane šta se dešava. Videli smo nezadovoljstvo dela građana i društva kako Javni servis izveštava. To nezadovoljstvo je dugotrajno i ignorisano. Ne može se svesti na to da imamo zakon i da u skladu s tim izveštavamo, ne, mora da se izveštava objektivno i da se pokrivaju sve sfere društva. Niko im nije onemogućavao da pošteno rade svoj posao, mogli su sinoć da izveste šta se dešava oko njihove zgrade", rekao je Janjić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.