Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

S Kecmanom u liftu

Legitimno je da Kecman iznese mišljenje o karijeri sarajevskog glumca. Legitimno je i da Kecman, koji drži do čojstva (koje osporava Emiru H.) opali po svom kolegi iz novina u kojima sarađuju. Legitimno je i da se iznenadim, jer mislim da se kolege iz iste firme ne prozivaju po novinama u kojima sarađuju, osim ako zaborave da pozovu jedan drugog na žurku
Piše: Branko Rosić
Datum: 17/03/2016

 

S Vladimirom Kecmanovićem imao sam jedno zaglavljivanje u liftu u zgradi redakcije. Imao sam i nekoliko piva na Booktalku u Novom Sadu. Umem da zasmejem Kecmana. I on je mene nasmejao prozivanjem u kolumni jer ga nisam zvao na rođendan Nedeljnika.

Prošle jeseni me je iznervirao zato što sam morao da budem "sekundant" u "dvoboju" sa Ivanom Lalićem. Taj dvoboj sam snimao i pisao, od sumraka do svitanja pa nazad. Ne družimo se, ali kada se sretnemo, onda padne druženje. Mislim, ako nismo baš ortaci, onda smo minimum kolege iz istog magazina.

Ponekad zavidim Kecmanu jer on ne mora profesionalno da radi kao novinar već piše kolumne iz gajbe i sa te tastature na gajbi može opaljivati čvrge raznima, pa i meni. U poslednjoj porciji glava je bila od Emira Hadžihafizbegovića a povodom intervjua koji sam pravio s tim glumcem za Nedeljnik. Legitimno je da Kecman iznese mišljenje o karijeri sarajevskog glumca. Legitimno je i da Kecman, koji drži do čojstva (koje osporava Emiru H.) opali po svom kolegi iz novina u kojima sarađuju. Legitimno je i da se iznenadim, jer mislim da se kolege iz iste firme ne prozivaju po novinama u kojima sarađuju, osim ako zaborave da pozovu jedan drugog na žurku.

 

Ovde možete pročitati kolumnu Vladimira Kecmanovića iz prošlog broja Nedeljnika.

 

U prvoj prozivci Kecmanove kolumne navedeno je da sam Emira predstavio kao Orsona Velsa domaćinski mu uvećavajući nagrade i značaj. Predstavljanje sagovornika u intervjuima je slobodna forma. Ja sam se u predstavljanju Hadžihafizbegovića koristio citatima koje su o njegovoj glumi izrekli Bora Todorović, Rade Šerbedžija, Milena Dravić... Spomenuo sam i Zlatnog lava za najboljeg glumca na Venecijanskom festivalu kojeg je dobio pre neku godinu. Ispod sam stavio i da su neke njegove izjave bile tumačene u prošlosti i kao govor mržnje. Uvod u intervju je slobodan stil, pa tako i Kecmanovića mogu predstaviti kao „dobitnika nagrada 'Meša Selimović'", "dobitnika 15.000 evra nagrade od Milorada Dodika", "kolegu kojeg zasmejavam i koji me proziva u kolumnama kad ga ne zovem na žurku".

Spomenuo je Kecman moje "stidljivo" zapitkivanje o problematičnim izjavama glumca, a zapravo se pitanje odnosilo na kontroverzu koju je izazvala činjenica da je Emir bio prvi dobitnik međunarodne nagrade FEST-a prošle godine. Kecman, iako ga niko nije prozvao imenom, osetio se prozvanim jer je Emir H. u odgovoru na moje pitanje spomenuo jedan blasfemični tekst kao komentar ove nagrade.

U tom odgovoru glumac je rekao da je taj tekst "pisao jedan Guzonjin sin, netalentovani skriboman, a ja imam više glumačkih nagrada u Srbiji nego on dobrih tekstova".

Posle dva minuta, dogovorili smo se da tu verziju odgovora ne objavim u intervjuu. Saglasno -- Emir jer nije želeo da se taj sukob oštri (iako nije spominjao imenom Kecmana u odgovoru), a ja sam mislio da ne treba da doprinosim novom zameranju čoveku kome sam se već zamerio ne pozivajući ga na kompanijsku žurku, ali sad ga zovem na kompanijsko pivo. Bez zaglavljivanja u liftu.


Ukupno komentara: 10Sva polja su obavezna.consi9liere
17.03.2016 - 18:09
Mir
Mir, mir, mir, niko nije kriv!
Goran
17.03.2016 - 18:09
Bravo Roske
Kecman je smrad... Nije mi jasno samo koji djavo radi s vama u Nedeljniku kad vas sve proziva u svojim odvratnim tekstovima. Prozivao je i Lalica jedno 5 kolumni, sad Rosića... ne razumem. Mislim da ne zaslužuje mesto u redakciji. Ako ima neki problem (Kecman) nek ga reši medjusobno s tim... A ne da širi po novinama i da proziva. Stvarno vam ne treba njegova kolumna! Pravi od Nedeljnika - Kurir i Informer. Čak je bolje da piše Bazdulj na njegovom mestu. Mnogo je veći intelektualac (piše o Janu Kotu,šekspirologu). Bazdulj je i mnogo načitaniji. Pozz
rudi fernandes
18.03.2016 - 10:35
šta
G.Rosiću grešite.Prva i najveća vam je greška vaš sramotni intervju.Kažete,neke izjave su neki tumačili kao govor mržnje!Čovek se ruga ubijenim i mučenim Srpskim civilima,veliča i brani najgori ološ i zločince i vi se pravite da to ne vidite.Sam vaš sukob sa Kecmanovićem je vaša stvar,i rešite je privatno.
Mladen
18.03.2016 - 11:37
Nije mi drago
Poštovani gospodine Rosiću, Moram ptiznati da mi nije drago da vidim prepucavanje vas i gospodina Kecmanovića u mom omiljenom magazinu \"Nedeljnik\" Intervju sa gosppdinom Hadžihafizbegovićem sam pročitao i mislim da neke primedbe koje je izneo Kecmanović na račun vašeg intervjua su bile opravdane.Utisak je da ste se prema njemu ponašali sa nekom prevelikom dozom novinarskog respekta.Smatram da ste novinar koji nikad nije izbegavo suštinu i postavljanje \"hard talk\" pitanja.Mene kao pojedinca bi me interesovalo da čujem razjašnjenje nekih njegovih izjava u kojim je napadao naše filmske reditelje. Konkretno na izjave da je film \"Lepa sela lepo gore\" finansiran od strane ratnog zločinca Milana Lukića a film \"Sveti Georgije ubija aždaju\"sniman u srpskim konc. Logotima.Da ne spominjem njegov odnos prema Lusturici. Srdsčan pozdrav
Boki
18.03.2016 - 15:55
Jedini promašaj
Stvarno mi nikako ne ide u glavu šta će vama u redakciji Kecmanović? On je bre da piše za Informer, Kurir, Svet, nije on za ozbiljne novine kao što ste vi. Vjerovatno mu je i Dodik potajni životni idol.
Kecmanovicu napolje
18.03.2016 - 17:37
V Kecmanovic napolje....
V Kecmanovic da ide iz Nedeljnika jer umanjuje kvalitet najboljeg nedeljnika na Balkanu !
20.03.2016 - 10:35
Zašto čitam Nedeljnik
Nedeljnik i čitam upravo zbog toga što neko, pa makar i kolega iz redakcije može da kritikuje neki intervju ili tekst koji mu se nije dopao. Ne treba od toga praviti dramu, u tome i jeste veličina Nedeljnika. Da li je to ljudski i kolegijalno u to ne ulazim, ne poznajem lično ni Rosića ni Kecmana, priznajem da više volim da čitam Rosićeve kolumne i tekstove, ali u ovom slučaju kritika je dobro došla. Na Rosićevom mestu, ova Kecmanova kritika bi mi dobro došla u profesionalnom smislu. Kecman je verovatno lik koji karijeru gradi na prozivanju drugih, i na tom konfliktnom stavu gradi svoj imidž, ne prezajući ni od čega, verovatno ga briga šta će drugi misliti o njemu, bitno je da se čitaju njegovi tekstovi. E sad, poštujem njegovu hrabrost i spremnost da iznese svoj stav pa makar postao omražen.
Zoran Sretic
20.03.2016 - 15:42
Lako je biti Jugosloven u centru Beograda
Prvo mislim da je dobro da bude frke unutar redakcije, to može da bude sasvim kreativno, ne mora da bude kao u \"Danas-u\" sve na liniji Latinke Perović i Radomira Konstantinovića, pa ako nisi na toj talasnoj dužini ne objavljuju ti ni komentar. Ono što mislim da leži u osnovi sukoba ne ličnog već životnog, koncepcijskog, filozofskog, je razlika u istorijskom i životnom iskustvu. Može nekome da bude nelogična ta \"nekorektnost\" kojom Kecman poliva po bošnjačkoj glumačkoj zvezdi, ali tu barem nema foliranja. Ti ljudi imaju iskustvo gledanja preko nišana i preko noža. Biti Srbin u krajevima u kojima te ne žele i u centru Beograda nije isto životno iskustvo. I zaista mislim da ovo što priča glumac jeste jedno veliko foliranje na ničim potkrepljenoj superiornoj moralnoj pozicije žrtve koja je mrzela i pre rata ali sada ima izgovor za nju. Prema tome biti Srbin i Jugosloven vrlo je lagodna pozicija u centru Beograda, ali pravi test Jugoslovenstva je da ostaneš to posle posete Jasenovcu i Jadovnu. To je \"Paket atanžman\" suočavanja sa prošlošću koji ne ulazi u \"YU leksikon\". Ako posle toga možeš da podneseš ove racionalizacije Emirove o njegovom Beogradu, hm i dalje je ok samo onda ne očekuj da ne budeš ispolivan pivom u redakciji.
Jelena
21.03.2016 - 17:09
cool
Meni je bas cool da procitam i Kecmanovo i Rosicevo prepucavanje, nista licno i samo tako nastavite, opletite i po Lalicu malo!
Gogi
22.03.2016 - 11:00
nemate pojma
Nemate pojma ko je Emir Hadzihafizbegovic, kao prvo prosjecni glumac kao drugo mrzi Srbe iz dna duse a kao trece jedan veliki primitivac. ne mogu da shvatim koliko ste naivni, ali neka sve ce se to vama vratiti a i vraca se, sve po zasluzi