Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

S one strane morala ili ko zloupotrebljava Mandu?

Gde je stvarno "zapelo" pokazaće vreme, ali ne mogu da se ne zapitam, ne ulazeći u to šta je stvarno istina - da li je neko hteo da zaradi lovu na Mandi ili je došlo do manjka komunikacije i nerazumevanja na relaciji porodica - organizatiri spektakla ili je sve splet loših okolnosti... Ali, mora li baš svaki put da bude ovako?
Piše: Ana Mitić
Datum: 27/01/2017

S one strane morala ili ko zloupotrebljava Mandu?

Ni sećanje na Mandu nije moglo da ostane neukaljano. Videli smo to i u prvih sat vremena posle njegove smrti kada su neki brže-bolje požurili da podsete kako se svojevremeno zaletao kolima devedesetih na demonstrante ili kome sve nije potpisao autogram... Naravno, vrlo brzo će uslediti rasplet i demanti o čemu je i Nedeljnik pisao, ali znamo da 1.000 puta izgovorena laž postane na kraju istina, a društvene mreže su pogodno tle za manipulacije takve vrste. Pa tako danas ima sigurno onih koji pričaju kako je njegov najveći "doprinos" što se zaletao kolima u demonstrante umesto šta sve Manda jeste - da je nečiji heroj detinjstva, da je mnogo učinio za decu i pozorište, za "Buhu" gde pre njega nijedna stolica nije zamenjene 64 godine.

A ovih dana Mandino ime se opet uplelo u nešto "s one strane morala". Trebalo je Mandino ime da stoji iza muzičko-scenskog spektakla "S one strane duge", koji bi se u njegovu čast održao večeras u Sava Centru, uz učešće njegovih kolega kao omaž velikom glumcu koji je obeležio detinjstvo klinaca iz devedesetih. Ali, avaj...

Kako to u nas nekako uvek biva, nešto je "zapelo" sa organizacijom, a supruga i porodica pokojnog glumca se ogradila od celog događaja navodeći u saopštenju upućenom javnosti preko Fejsbuka da se "njegovo ime i bogata karijera u ovom slučaju zloupotrebljavaju".

Anastasija Anja Mandić napisala je i da porodica glumca Milorada Mandića Mande ni na koji način ne učestvuje u organizovanju i realizaciji programa, da se njegovi najbliži saradnici i kolege, za koje smatraju da bi trebalo da budu neizostavni deo takvog programa takođe neće odazvati, kao i da ne želi da raspolaže novcem sakupljenim od prodatih ulaznica ili zarađenim na bilo koji drugi način od ovakve manifestacije.

Producentkinja otkazanog događaja, međutim, navela je da je razlog loša prodaja karata.

Gde je stvarno "zapelo" pokazaće vreme, ali ne mogu da se ne zapitam, ne ulazeći u to šta je stvarno istina - da li je neko hteo da zaradi lovu na Mandi ili je došlo do manjka komunikacije i nerazumevanja na relaciji porodica - organizatiri spektakla ili je sve splet loših okolnosti... Ali, mora li baš svaki put da bude ovako?

"Jer nije prvi put da se ovakve stvari rade", reče i glumica Gorica Popović.

Kakvi smo to ljudi? Zašto skoro ništa ne može da ostane neukaljano? Mora li baš uvek da se pojavi neko ko pita "a koliki je moj deo"? Ili, i ako se i ne pojavi, da se ispinuje i da se uvek jave oni koji sumnjaju u to da je sve čisto, pa na kraju ispadne i da nije, iako možda stvarno jeste. Jer kako to kod nas može? Kad je kod nas bilo sve čisto, kad politika nije umešala prste, kad nije bilo nečijeg interesa, procenta, veze, kad nije bilo sumnjivo... Kad?

Slučaj Tijane Ognjanović i borba za njeno srce koje je ujedinilo Srbiju primer je kako kod nas ništa ne može bez podela i kako skoro ništa ne može na kraju da izađe na dobro. Jer, Srbija koja se ujedinila oko Tijane, brzo se i razjedinila. Javnost je sudila njenim roditeljima i pre sudija. A sud je na kraju rekao da nisu krivi. Da nisu zloupotrebili novac namenjen za operaciju svoga deteta. Ipak, šta zna sud. Nije tu bio kraj. Deo javnost je nastavio da im sudi.

Ovde svi sve znaju najbolje. Svi su najpametniji. Svi se u sve razumeju. Svi su sudije. Samo nikako da spozanju i upoznaju sebe i vide, za početak, šta to sa njima nije u redu.

Zato valjda i nikako da nam bude bolje od tolike pameti skoncentrisane na jednom mestu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.