Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Samo da nam se serije ne ostvare: Skandinavska misterija Birne Brjansdotir

svet se uz to opšte obožavanje skandinsvkog krimi čuda, upitao kako to da zemlje sa najmanjom stopom zločina snimaju i pišu najbolje krimiće. Proteklih dana Island potresa tajanstveno ubistvo devojke Birne Brjansdotir koja je pronađena mrtva na plaži
Piše: Branko Rosić
Datum: 03/02/2017

Samo da nam se serije ne ostvare: Skandinavska misterija Birne Brjansdotir

Ponekad sam stidljiv. Kao na primer na odličnom ručku u Ambasadi Finske. Bilo je predstavljanje te zemlje - saune, Nokia, besplatni obroci u školi, megapopularni kočijaši Formule 1, najviše šuma, najviše voda i ostalog najviše svega, i onda se ambasador okrenuo ka nama i "Izvolite, pitanja". I krenuše kolege novinari o saunama, školskim obrocima, suviše voda i šuma. Meni se moje pitanje učinilo neozbiljnim, pa sam tiho upitao zamenicu ambasadora Paivi Alatalo: "Dobili smo švedske, danske, norveške i islandske krimiće, a šta je sa finskim?"

Poslednjih godina eksplodirao je skandinavski krimi žanr. Na početku Stig Lašon, a onda danska serija "Ubistvo" koja je opila svet, pa je čak vojvotkinja Kamila, supruga princa Čarlsa u poseti Kopenhagenu tražila od glavne junakinje serije Sare Lund da joj pokloni njen nadaleko čuveni džemper. I svet se uz to opšte obožavanje skandinsvkog krimi čuda, upitao kako to da zemlje sa najmanjom stopom zločina snimaju i pišu najbolje krimiće. Kao Karl Maj koji nikada nije video Ameriku ali je pisao najbolje o kaubojima i Indijancima.

A onda se, u neku ruku, žanr ostvario. Proteklih dana Island potresa tajanstveno ubistvo devojke Birne Brjansdotir koja je pronađena mrtva na plaži južno od Rejkjavika nakon najveće potrage u kojoj je učestvovalo više od 725 volontera. Dva grenlandska mornara privedena su u vezi s nestankom devojke 14. januara posle noći opijanja u Rejkjaviku. Njene cipele nađene su nedaleko od mesta gde je bio usidren grenlandski ribarski brod.

Ovo ubistvo ne silazi s naslovnih strana i TV dnevnika jer Island (uz Lihtenštajn) ima najnižu stopu kriminala, a policajci ulicama patroliraju nenaoružani. Pre godinu i nešto svet je osvojila islandska serija "Zarobljeni" u kojoj u zabačenom mestu usred islandskog fjorda ribari iz mora izvlače telo bez udova i glave. U luku je uplovio danski trajekt i lokalni šef policije Andre Olafson sumnja kako je ubijenog neko raskomadao na brodu, a onda delove razbacao po zalivu. Kapetan danskog trajekta odbija saradnju s policijom. U seriji su mornari sa trajekta potencijalne ubice, a u stvarnom slučaju nedavnog zločina mornari su glavni osumnjičeni. Tako su se Skandinavci mogli po prvi put odbraniti od napada da je njihov krimi žanr fejk priča i maštarija u zemlji u kojoj pucaju gume na "volvou" ali ne i pištolji.

Inače, Paivi Alato, zamenica ambasadora Finske, rekla je za moju radoznalost u vezi sa skandinavskim krimi žanrom: "Odlično pitanje", pa sam po izlasku iz diplomatskog dvorišta zamerio sebi na stidljivosti i što nisam repetirao... još dve finske pite i ćufte.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.