Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Saša Radulović: Moj plan za Kosovo - Čitajte u Nedeljniku

Referendum o izbacivanju preambule iz Ustava je sigurno osuđen na propast, čak i kada bi SNS uspeo da ubedi sve svoje birače da pokloni Kosovo
Iz autorskog teksta lidera
Datum: 30/08/2017

Saša Radulović: Moj plan za Kosovo - Čitajte u Nedeljniku

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

"Verujem u ugovore i imovinu. Moju, vašu, tuđu, svačiju. I verujem u vekovima potvrđene principe i praksu obligacionih odnosa. Ne verujem u revolucionarnu pravdu. Ne verujem u silu. Verujem u razum i pravo. I ne dam svoje nikome", piše lider "Dosta je Bilo" Saša Radulović u autorskom tekstu za novi broj Nedeljnika koji se može naći na kioscima od četvrtka 31. avgusta.

"Svaka država postaje država međunarodno priznatim ugovorom. Srbija je postala država ugovorom potpisanim na Berlinskom kongresu 1878. godine u pretprošlom veku. Taj kongres je bio revizija Sanstefanskog mira između Rusije i Turske. Srbija nije bila zadovoljna tim Sanstefanskim ugovorom. Da se podsetimo, Berlinskim ugovorom su Britanija, Francuska i Nemačka pomogle Srbiji da suprotno volji Rusije, Niš, Pirot, Prokuplje i Vranje postanu deo međunarodno priznate države Srbije. Rusija ih je Sanstefanskim ugovorom bila videla u Bugarskoj", piše Radulović.

On u tekstu navodi da su Kosovo i Metohija su ugovorom potpisanim na Londonskoj konferenciji kojom su okončani balkanski ratovi 1913. godine postali deo Srbije.

"Tim istim ugovorom je i formirana država Albanija. Albanci nikada nisu bili zadovoljni ovim ugovorom jer je veliki broj Albanaca ostao van granica te nove države Albanije", piše Radulović, a potom navodi da je "Srbija vodila katastrofalnu politiku tokom devedesetih i ušla u sukob sa praktično celim svetom, i Istokom i Zapadom".

Radulović ističe da je tom pogubnom politikom međunarodno priznat ugovor sa Londonske konferencije, po kome je Kosovo deo Srbije bez ograničenja, zamenjen novim ugovorom koji se zove Rezolucija 1244.

"Ta rezolucija je obavezujući ugovor i važi na teritoriji Srbije zato što je Srbija takođe ugovorom pristupila Ujedinjenim nacijama i prihvatila njihove nadležnosti još 1945. godine. Da nije bilo te pogubne politike, nikada ne bismo ni bili u sadašnjoj situaciji. Ovo građani Srbije moraju da znaju", piše između ostalog Radulović.

 

A kako on vidi "kosovski problem", čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od 31. avgusta, ili u digitalnom izdanju dostupnom na NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.Владимир
31.08.2017 - 10:44
Санстефански уговор
Санстефанским уговором Србија је требало да добије Санџак и скоро пола Косова, а Бугарска Пирот и Врање, али не и Ниш и Прокупље. Санстефански уговор је био одличан за Србију, да је био прихваћен већ тад би имали скоро у птпуности решене наше проблеме на југу. Али некоме је био циљ да се покваре односи Србије и Бугарске ради бугарских етничких територија.
Joksimović
01.09.2017 - 12:55
Kako njegov, valjda DJB-ov???
Još jedan autokrata... Valjda stranka donosi planove, a ne nafurani autokratski lideri???
Zoran
01.09.2017 - 12:55
Skoro da se slažem!
Kaže Radulovic\"Verujem u razum i pravo. I nedamo svoje nikome\"! Ali ono što nije rekao da još više voli tuđe i pri tom neće to da vrati!
Saša
01.09.2017 - 18:58
Sanstefanski ugovor 2
Po čemu je to Vranje bugarska etničks teritorijs i kako bi to rešilo problem na jugu?