Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Saša Radulović za Nedeljnik: Ako ovako ostane Vučić pobeđuje u prvom krugu uprkos znatnom padu podrške

Samostalno, ni Vuk Jeremić ni Saša Janković ne mogu da pobede. Ne samo to. Ako ne bude dogovora o jednom kandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu
Piše Saša Radulović
Datum: 23/02/2017

Saša Radulović za Nedeljnik: Ako ovako ostane Vučić pobeđuje u prvom krugu uprkos znatnom padu podrške

Foto Nedeljnik

I kakva je situacija danas nakon gotovo dva meseca kampanja? Podrška Vučiću u celom biračkom telu je oko 30%. Gotovo 50% glasača kaže da ili neće izaći na izbore ili ne zna za koga da glasa.

Sašu Jankovića i Vuka Jeremića podržava između 5% i 10% biračkog tela. Gotovo svi birači koji podržavaju Sašu Jankovića u prvom krugu kažu da bi glasali za Vuka Jeremića u drugom, i obratno. Ovo nam jasno govori da opozicioni birači žele pobedu protiv Vučića i da sam kandidat nije najvažniji. Podrška Bošku Obradoviću i Vojislavu Šešelju je između 2% i 3% ukupnog biračkog tela.

Ovo znači nekoliko stvari: da Vučić pobeđuje u prvom krugu uprkos znatnom padu podrške, da kampanje opozicionih kandidata nisu uspele da animiraju biračko telo i da je zbog toga apstinencija velika. Glavni razlog za nezainteresovanost opozicionih birača je to što ne veruju da je pobeda moguća. Ogromna većina opozicionih glasača misli da je uslov za pobedu dogovor oko jednog kandidata. Mi se slažemo.

Na izbore u aprilu 2016. izašlo je preko 3,7 miliona glasača, što je oko 64% od 5,8 miliona punoletnih građana Srbije. Na ove izbore bi moralo da izađe barem toliko, a verovatno i više birača, da bismo uopšte došlo do drugog kruga.

Samostalno, ni Vuk Jeremić ni Saša Janković ne mogu da pobede. Ne samo to. Ako ne bude dogovora o jednom kandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu. Podrška DJB bilo kom kandidatu ne bi ništa značajno promenila. Kada bi bilo koji od dva kandidata imao ikakve šanse da samostalno uđe u drugi krug, mi bismo ga bez razmišljanja podržali.

OPŠIRNU ANALIZU SAŠE RADULOVIĆA PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 23. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.