Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Savet bezbednosti UN pozvao na obustavu ofanzive u Libiji

Haftarove snage koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada gde je sedište medjunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž
Datum: 06/04/2019

Savet bezbednosti UN pozvao na obustavu ofanzive u Libiji

Foto: Profimedia

Savet bezbednosti UN pozvao je snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Halife Haftara da obustavi ofanzivu u Tripoliju, upozoravajući da ta vojna akcija ugrožava stabilnost zemlje.

Haftarove snage koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada gde je sedište medjunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Savet bezbednosti UN pozvao Haftarove snage da "odmah obustave sve vojne operacije", saopšteno je posle hitno održanog sastanka tog tela UN-a.

Sličan apel su uputili šefovi diplomatija članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7 na sastanku u Parizu.

Haftar je u četvrtak naredio svojim snagama da napreduju prema Tripoliju obećavajući da će poštedeti civile, državne institucije i strane državljane.

U Libiji haos vlada posle smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine. Tom zemljom vladaju dve vlade. Jedna je medjunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Fajez al Saradž.

Druga je u Bengaziju i nju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar, koju čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija.

General Haftar je inače napustio vojsku još u Gadafijevo vreme 80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Boćko
06.04.2019 - 17:32
Da da
Kad oni pošalju takvu molbu, kao da je baba Živka zamolila.