Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Sećate li se referenduma o nezavisnosti Crne Gore: Događaji koji su menjali Srbiju (94)

Naizgled dovoljno jednostavno pitanje u kakvom će međusobnom odnosu biti Srbija i Crna Gora - krilo je neke od najkomplikovanijih pregovora koji se mogu zamisliti
Datum: 20/03/2018

Sećate li se referenduma o nezavisnosti Crne Gore: Događaji koji su menjali Srbiju (94)

Profimedia

Kada se budu svodili balkanski računi, 21. maj 2006. godine biće u istoriji upisan kao dan od kada Srbija više nije bila u državi koja ima izlaz na more.

Srbija je, tako je ispalo, ne svojom voljom tog dana ponovo postala samostalna i nezavisna država, a Državna Zajednica SCG kao poslednji recidiv Jugoslavije otišla je u istoriju, zajedno sa konceptom zajedništva Srbije i Crne Gore oličenim u državno-pravnom eksperimentu nazvanom SR Jugoslavija.

Savezna Republika Jugoslavija stvorena je sporazumom dveju partija, potajno, na konfederalnim osnovama „Kardeljeve ustavnosti", na zastarelim temeljima jugoslovenstva, bez bilo kakvih garancija za prava srpskog naroda u Crnoj Gori niti za prava Srbije, pisao je istoričar Čedomir Antić.

Crnogorski režim je formalno dva puta o budućnosti crnogorske državnosti pitao građane (1992. i 2006), srpske vlasti nikada nisu ni konsultovale narod o državnom uređenju.

SR Jugoslavija je nametnuta u jeku rata, uoči uvođenja međunarodnih sankcija, od strane jednog krnjeg, jednopartijskog saveznog parlamenta (u kome je preostala svega trećina poslanika). Državna Zajednica SCG došla je kao nametnuti sporazum. Od potpisnika Beogradskog sporazuma na proglašenju Ustavne povelje februara 2003. bio je prisutan samo Zoran Đinđić", piše Čedomir Antić.

Formalni pregovori Beograda i Podgorice o preuređenju odnosa vođeni su od decembra do marta 2002. godine. Naizgled dovoljno jednostavno pitanje u kakvom će međusobnom odnosu biti Srbija i Crna Gora - krilo je neke od najkomplikovanijih pregovora koji se mogu zamisliti, u koje je, iako se radi o dogovoru „dveju strana", bilo uključeno čak pet različitih struja, svaka sa svojim interesima i idejama. U Crnoj Gori dve: jedna za nezavisnost predvođena Milom Đukanovićem i DPS-om, i takozvani unionisti predvođeni SNP-om, dok su sa srpske strane bile najmanje tri struje: jedna predvođena Vojislavom Koštunicom za zajedničku državu, deo DOS-a koji je bio za „obnovu suvereniteta Srbije", i treća struja predvođena Zoranom Đinđićem koja se držala konstruktivno prema EU.


≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Neven
24.04.2018 - 10:37
referendum s predumisljajem
Sećam se tog dana, kao danas, tog 21. maja 2006. godine. Ali sećam se još bolje srede, te iste nedelje, 17. maja 2006 godine. Radio sam drugu smenu, počeo u 14 časova. Odmah čim sam došao u laboratoriju, zovu na kratki orijentacioni sastanak. Kažu hitno. Šef sektorskog odelenja kaže da je stigla velika narudžba za izradu vrednosnih dokumenata (lične karte, vozačke dozvole, pasoši, ...) novonastale države Republike Crne Gore. Bih totalno zbuljen, upitah pred svima prisutnima (i izblamirah se), \"... kako to novonastale, kad je referendum tek u dolazeću nedelju...\". Šef me popreko pogleda i reče \"... da nije vreme za postavljanej neozbiljnih pitanja... već se treba postarati da se naručeno isporuči u dogovorenom roku i kvalitetu...\". Da, te davne 2006. godine sam radio u Švajcarskoj, u najjačoj firmi za izradu svih vrsta vrednosnih dokumenata, Trueb Druck, firmi na čijim sam mašinama lično radio dizajn prvog pasoša novonastale države Republike Hrvatske, ..., a kasnije i mnoge stvari svih tih banana državica... Živi bili, i nemojte previše da razmišljajte šta ovo sve znači što sam napisao, ima samo da vas boli glava, a odgovor je tamo negde daleko...
Aleksandar Popovic
03.05.2018 - 06:43
Bolje ikad...
Kamo te lepe srece pa da nismo naseli na SCG, zbog cega izgubismo i vremena, i para a i mnogo nerava. Steta sto je Kostunica poverovao da u CG zivi srpski narod, bez obzira sto se nazivaju i Srbima i Crnogorcima. Fals referendum doneo je drzavi Srbiji samostalnost i na tome treba da zahvalimo prevrtljivom Mili Djukanovicu, Vujanovicu i inima.