Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Seks iz doba jure: Baš stariji gospodin i baš mlada devojka

Jedan stariji gospodin i njegova mnogo mlađa devojka koji su ušli u srpski rijaliti postali su i vest svetskih tabloida. Da li ima mesta čuđenju i sablažnjavanju ili je "to uvek bilo tako"?
Piše Zorica Marković
Datum: 05/04/2019

Seks iz doba jure: Baš stariji gospodin i baš mlada devojka

Foto Screenshoot

Reciklirajući fenomen ljubavi i seksa starijeg muškarca i mlađe žene, ovdašnji "reditelji" realnosti, u verovatno izrežiranom scenariju o ljubavi (i seksu) Milijane i Milojka, nametnuli su pitanje mere i onoga što se smatra prihvatljivim u društvu kada su veze i godine u pitanju i time šta se zapravo dešava sa muškarcima kada krene da im opada fizička moć, testosteron i sve ostalo što ga je držalo visoko na lestvici libida?

Muškarac se zaista dobro oseća pored mlade žene. Leonardo Dikaprio se nikada nije žalio, ali čeprkanje po njegovoj kanti za đubre pokazalo je da ne preferira žene starije od 22. Mnogi bogati i na neki način moćni muškarci završe sa mlađom (Alek Boldvin, Stiv Martin, Harison Ford, Edi Marfi, Džeri Sajnfeld, Lari King, Džon Kliz, Vilijam Šatner, Majkl Daglas, Robert Duval, Brus Vilis, Vudi Alen, Silvester Stalone i Donald Tramp). U nezaboravnoj sceni serije "Seks i grad" (nije zastareo baš u svemu), Sem Džouns zaljubljuje se u znatno, znatno, baš znatno starijeg milionera. I sve tu funkcioniše -- i to kako se ophodi prema njoj, i o čemu pričaju, i njegova zrelost, i njegovi pokloni u pravo vreme, sve, osim onoga što joj je uvek bilo primarno. Rešena da mu pruži šansu, gasi sva svetla, jer je tako više "seksi", ali trenutak kada on prekida maženje da bi otišao do toaleta, otkriva na njegovoj koži sve one godove koji se ogole tek kada se on ogoli (tj. odšeta bez gaćica u svetlo). I tu saznajemo da je on, ipak, previše star za nju.

Za one koji veruju da ponekad deluje kao da nemamo kontrolu nad sopstvenim ukusom, Glen Geher, profesor psihologije na Državnom univerzitetu Njujork i koautor "Mating Intelligence Unleashed", tvrdi da "ljudi imaju mnogo kontrole i mnogo se pitaju" o tome koga će izabrati.

Neko bi sada podržao one sociološke teorije koje tvrde da je seksualna veza starijeg muškarca i mlađe žene proizvod društvenih, kulturnih i ekonomskih struktura, tačnije onoga što je poželjno u društvu (da li je tolika razlika poželjna?); da je to čist proizvod društveno određenih rodnih uloga, gde je muškarac hranitelj.

Stereotipi bi ponovili da je uvek neki interes u pitanju. Drugi bi citirali evolucione teoretičare koji tvrde da muškarac nije kriv što bira sve mlađu. Sara Skentelberi i Daren Fauler sa Univerziteta Sent Meri proučavali su fenomen veza s velikom razlikom u godinama iz evolucione perspektive, ističući da takva sparivanja imaju korist posmatrano iz ugla opstanka vrste.

Pa ipak, da li je u pitanju opstanak vrste ako je muškarac u godinama kada ne može baš da je produži ili kada posegne za "vijagrom" poseže za sopstvenom mladošću?

Interesantno je da je u velikoj studiji o seksualnosti 1989, evolucioni psiholog Dejvid Buš otkrio da je u svakoj od 37 zemalja koje je istraživao muškarac preferirao mlađu ženu, ali da je ukupni prosek razlike u godinama bio jedva tri godine. Potvrdio je i da žene vole "starije", ali oko tri i po godine starije od sebe. U stvari, traži se uglavnom partner sličan po starosti jer to olakšava roditeljstvo, tvrdi on, i partnerski odnos u podeli oca i majke. I to je nekako postalo dominantno i prihvaćeno je kao "normalno". Sad dolazimo do nečeg drugog: u američkoj statistici ta razlika u godinama se odnosi na prvi brak, a ako se muškarac ponovo oženi, oženiće se uglavnom mlađom partnerkom.

Psiholog Džeki Mening iz Sidneja kaže da trend uspešnih muškaraca sa mlađim ženama u velikoj meri ukazuje na žeđ za moći u svim oblastima života (ne objašnjavaju mnogo slučaj Milijane i Milojka, osim možda ekonomskog momenta).

Studija, međutim, tvrdi da bez obzira na to da li su zainteresovani za mlađe žene, seksualna aktivnost muškaraca uglavnom tačno odražava njihove godine, pa čak i ako preferiraju žene u dvadesetim, ne moraju obavezno da budu seksualno kompatibilni s njima, čak ni uz pomoć plave pilule.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Petar
06.04.2019 - 17:32
Promasena tema
Razlika u godinama medju njima je privatno pitanje njih i njihovih porodica. Medijsko pracenje i nametanje je pitanje dijagnoze drustevnog trenutka. Najprostije receno, cega se pametan stidi, budala se ponosi, a danas kod nas i promovise.