Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Skandalčić u kući mrmota

Ne mislim da je Filip David nevaspitan i ne znam da li je hrabar. Ali da za gest koji je učinio nije morao da bude ni hrabar ni vaspitan -- što jest, jest
Piše: Vladimir Kecmanović
Datum: 02/03/2016

Skandalčić u kući mrmota

Filip David i Tomislav Nikolić / Foto: Tanjug-Nemanja Jovanović

Kada sam pretprošle nedelje pisao o godinama mrmota u Narodnoj biblioteci Srbije, čijem upravnom odboru ni dve godine nisu dovoljne da ukine jednu sumanutu odluku - a logično je da nisu, pošto su u donošenju iste odluke učestvovali neki od njegovih aktuelnih članova - bio sam siguran da po ko zna koji put preuzimam ulogu onog psa koji laje dok apsurdni cirkus srpske "kulturne politike" kao karavan prolazi.

Reč je o onoj nesrećnoj nagradi za najčitaniju knjigu koja se ne dodeljuje, ili se barem nužno ne dodeljuje najčitanijoj knjizi, već knjizi za koju bunjuelovski žiri odluči da je „najčitanija". Bio sam siguran, takođe, da će nagrada i ove godine biti dodeljena u tišini i da niko neće naći za shodno da njen nepostojeći smisao dovede u pitanje. Istina je - iako u postavljanju logičnog pitanja nisam ostao usamljen - "zavera budala" i inercija su, očekivano, bile jače. Upravni odbor Narodne biblioteke je mrtav-hladan opet formirao žiri. I žiri je mrtav-hladan raspravljao o onome o čemu je svaka rasprava suvišna.Međutim, što se tišine tiče, nisam bio u pravu. Na dodeli nagrade u Narodnoj biblioteci Srbije se digla frka. Ali, kao što kući mrmota i dolikuje, ta frka nije imala, ili barem nije imala očigledne veze sa besmislenošću same nagrade.

Dobitniku apsurdne nagrade Filipu Davidu nije se dopalo što je na dodeli počasni gost bio predsednik Srbije, pa je svoje nezadovoljstvo javno izrazio, zbog čega ga je ukorio ministar kulture, koji je postavio upravni odbor kakav je postavio i zahvaljujući kom je David ovenčan. Tomislav Nikolić je, opet, lakonski odgovorio kako, za to što je uradio, Filipu Davidu nisu bili potrebni "ni hrabrost ni vaspitanje".Ne mogu da tvrdim kako je time Nikolić hteo da kaže da je David nevaspitana kukavica. Verovatno jeste.

Ja ne mislim da je Filip David nevaspitan i ne znam da li je hrabar.Ali da za gest koji je učinio nije morao da bude ni hrabar ni vaspitan -- što jest, jest. Filip David je, opet, rekao kako, uprkos Nikolićevom prisustvu, nagradu nije odbio, jer je nije dobio od njega, nego od „čitalaca". Čak i ako je Davidova knjiga zaista bila najčitanija -- što ne znamo, pošto se nagrada za najčitaniju knjigu ne dodeljuje kako bog zapoveda - to što je rekao opet nije tačno jer je nije dobio od čitalaca, nego od žirija. A kada stvari stoje tako kako stoje, onda je sasvim logično da priča u medijima vezana za ovu nagradu nema veze ni sa knjigom, ni sa čitaocima. Ali sa besmislenošću nagrade, iako ne na prvu loptu - i te kako ima.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.