Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Slobodan Lalović: Minimalna nadnica danas je manja nego 1906. godine

"Krajnje je vreme da se izjednači minimalna nadnica u Srbiji sa potrošačkom korpom", kaže Slobodan Lalović
Datum: 10/08/2018

Slobodan Lalović: Minimalna nadnica danas je manja nego 1906. godine

screenshot N1

Slobodan Lalović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, i nekadašnji ministar rada, ocenio je za televiziju N1 da je "krajnje vreme da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom". On je rekao i da je danas minimalna zarada manja od minimalne nadnice 1906. godine. Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca je izjavio da treba izbeći cifre koje nemaju osnov u realnosti.

"Sa sadašnjom minimalnom zaradom se može vrlo malo, to jeste razlog za zahtev za povećanje. Krajnje je vreme da se izjednači minimalna nadnica u Srbiji sa potrošačkom korpom", kaže Slobodan Lalović.

Ističe da je potrošačka korpa 36 hiljada za tročlanu porodicu, što je 1.200 dinara dnevno.

"Kada pogledamo šta može da se kupi za to dnevno, oko dva kilograma mesa i nekoliko kilograma hleba. U Kraljevini Srbiji 1906. godine, minimalna nadnica radnika je bila dva dinara, a za žene dinar i po. Za to je moglo da se kupi dva i po kilograma mesa i veća količina hleba. Danas je minimalna zarada manja od minimalne nadnice tada", kaže Lalović.

Slobodan Lalović kaže da će pre ili kasnije morati da se dogodi da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

"Država to i sada može da uradi, to je pitanje stava i političke volje. Sasvim je moguće, to zahteva ozbiljne razgovore, da država nađe izvore, da manje zahteva od poslodavaca, pod uslovom da ima odakle da nadoknadi ta sredstva. To bi trebalo da bude elementarna politika ove države", kaže Lalović, dodajući da su elementarne stvari da čovek za mesec dana rada može makar potrošačku korpu da priušti.

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.cane
10.08.2018 - 09:49
Bivši ministar rada
Bivši ministar rada bi opet u fotelju !
Hajduk Veljko
10.08.2018 - 16:46
Minimum zivota
Sta znaci minimalna zarada?Sta to ona moze minimalno da zadovolji?Minimum dostojanstva,ponosa?Za rad od mesec dana 24500.d.