Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Specijal "Brexit": Kontinent je odsečen

Bila je to kampanja kao Tadićeva 2012. Znaš da gubi, zna i on, ali u novinama izlazi da lagano dobija, kako bi valjda i oni koji eventualno mogu da donesu pobedu ostali kod kuće. Tu je bilo i iskustvo raspada Jugoslavije. Ta naivna ubeđenost da će na kraju prevladati razum, iako je to uvek poslednja stvar na koju treba igrati
Piše: Veljko Lalić
Datum: 04/07/2016

Specijal "Brexit": Kontinent je odsečen

Foto Profimedia

Dok sam pratio rezultate britanskog referenduma prošlog četvrtka, najviše me je iznerviralo što nisam verovao svojim očima, već medijima i sagovornicima. Još prvog dana posete Londonu bilo mi je jasno da prisustvujem nečem istorijskom, zato sam uostalom i otišao, da bih kasnije i sam podlegao propagandi koja me je uveravala da nema ništa od Brexita.

Bila je to kampanja kao Tadićeva 2012. Znaš da gubi, zna i on, ali u novinama izlazi da lagano dobija, kako bi valjda i oni koji eventualno mogu da donesu pobedu ostali kod kuće.

Tu je bilo i iskustvo raspada Jugoslavije. Ta naivna ubeđenost da će na kraju prevladati razum, iako je to uvek poslednja stvar na koju treba igrati.

Jedina novina su tabloidi. Bila je ovo njihova prva velika pobeda na svetskom nivou. I to u zemlji u kojoj vekovima postoji klasno društvo u kojem uvek na kraju svi u ulici pitaju nekog "ćoru" sa najviše škole za koga da glasaju. Sada i jobovi imaju svoje novine. Njihov lider je Rupert Merdok, čovek koji na dan referenduma u pet miliona primeraka štampa glavni naslov da kraljica (i Dejvid Bekam unutra) podržava otcepljenje.

Nema više pravila. U svetu bez ideologije, stranaka, ideja, ciljeva, sve je dozvoljeno. Englezi su se otcepili iz dosade. Ljudima treba da nekome i nečemu pripadaju. Uostalom, zato smo izmislili nacije.

Prvog dana u Londonu bio sam ubeđen da Britanija izlazi iz EU pošto sam na Temzi video scenu u kojoj separatisti viču i glasno dele letke, dok unionisti bojažljivo poturaju flajere na kojima pričaju o klimatskim promenama. Bila je to scena kao iz "Kuma" kada Majkl shvati da sve propada jer je video pobunjenika Kubanca koji diže u vazduh i sebe i policiju verujući u revoluciju.

Britanska revolucija veća je od kubanske. Kakve će biti posledice najvećeg geopolitičkog potresa od Drugog svetskog rata, ne računajući Berlinski zid koji je bio pozitivan događaj? Šta nam govori današnja karta Starog kontinenta koja je ista kao marta 1941. sa Britanijom, Srbijom i Rusijom u drugoj boji? Da li Evropa može još jednom da preživi nalet populističkih stranaka? Ili je ipak naivno očekivati da ovde protutnje kao u Latinskoj Americi? Sa ovakvom istorijom teško.

Još jedan poziv na dedukciju. Jugoslavija ne može da opstane kad izađe Slovenija, pa će teško i EU kad izađe Britanija, što bi bilo jednako kao da je Srbija prva izašla iz SFRJ. Najveća vojna sila, jedna od najvećih članica, ona koja je u zajednicu ugradila istoriju, jezik.

Danas se engleski od zemalja EU govori još jedino na Malti i u Irskoj. A jedino rešenje za EU je očigledno De Golova Evropa od Lisabona do Vladivostoka. Ili Napoleonova. Priključenje Turske je razvodnjavanje ideje. Dok je EU bila ekskluzivan klub, svi smo želeli u njega da uđemo; danas Erdogan kaže da neće, a Vučić uverava svet da ne idemo još na referendum. Putina još niko nije pitao, ali ideja nikad nije ni bila da se spoje Zvezda i Partizan, već da imaju ligu u kojoj će zajedno da se takmiče.

Svaka zemlja liči na svoje lidere. U Britaniji je specifično što je pred ovaj referendum ličila na izazivača, Kameronovog cimera sa studija i najvećeg protivnika, Borisa Džonsona.

A ko je Džonson? Licemer, samoživi pokvarenjak, beskompromisni provincijalac, uvrnuti narcis. Ova velika nacija shvatila je to poslednjih dana. Kasno. Cela Evropa oseća se iznevereno pošto je ta Borisova Britanija godinama varala, maltretirala, potkradala, ponižavala. I sad još nju optužuje za raskid braka u kojem je Gordi Albion pobegao kako bi prevrnuo još neku ženu, a EU ostavio samu sa gomilom dece, dugova, bolesti, godina.

Zato je jedino rešenje za Evropu da prestane da plače za nevernim mužem. Da prestane da misli da je sama sebi dovoljna. Da pita i svoju decu, ovu malu, ali i ovu napuštenu kao što smo mi.

Za Borisa ne treba brinuti. Njegov stav o sebi i svetu ništa ne opisuje bolje od naslovne strane Timesa za vreme Drugog svetskog rata. Tada je, naime, presečen glavni kabl za struju, a na naslovnoj Timesa je bilo:

"Kontinent je odsečen"

Pa ti s njima pravi decu...

 

POGLEDAJTE I NASLOVNU STRANU O KOJOJ JE PRIČALA CELA BRITANIJA

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.rade
05.07.2016 - 08:31
IYI
Da parafraziram Nikolasa Taleba: Autor je tipični IYI, ili intelectual yet idiot, koji misli da bolje razume interese onih koji su glasali od njih samih.
Раде
05.07.2016 - 18:04
Ћонсонов одговор аутору:)
https://www.facebook.com/borisjohnson/posts/10153803921486317 They had the air of idealists – Corbynistas; Lefties; people who might go on a march to stop a war. And so when they started on their protest song, I found myself a bit taken aback. “EU – we love YOU! EU – we love YOU!” they began to croon. Curious, I thought. What exactly is it about the EU that attracts the fervent admiration of north London radicals? It was the first time I had ever heard of trendy socialists demonstrating in favour of an unelected supranational bureaucracy.... I tried to think which of the EU’s signature policies they were so keen on. Surely not the agricultural subsidies that make up most of the budget, and that have done so much to retard development in the Third World. They can’t – for heaven’s sake – support the peak tariffs that discriminate against value added goods from Sub-Saharan Africa. Nor can they possibly enjoy the sheer opacity of the system – the fact that there are 10,000 officials who are paid more than the Prime Minister, and whose names and functions we don’t know....