Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Srbi i Turci su ovde zajedno živeli": Šta je po dolasku u Beograd poručio Erdogan

"Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu", napisao je turski predsednik
Datum: 10/10/2017

"Srbi i Turci su ovde zajedno živeli": Šta je po dolasku u Beograd poručio Erdogan

Foto Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je sinoć u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posetiti Novi Pazar.

Erdogan je, uoči posete, u autorskom tekstu za Politiku naveo da je saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu, ali i širom Evrope.

"Zajednička istorija po prirodi stvari sa sobom nosi neke osetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju. Kao zemlja, mi na te različitosti nismo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevim, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog", naveo je Erdogan u autorskom tekstu za Politiku. Erdogan je ocenio da je "region Sandžak" i dalje "most prijateljstva" između Srbije i Turske. On je naveo da zemlje pre svega rade na produbljivanju ekonomske sadnje, da Turska pomno prati ekonomske reforme u Srbiji i da se trudi da pruži podršku Srbiji u njenoj inicijativi ekonomskog razvoja, prenose mediji.

"Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu", napisao je turski predsednik.

On je rekao da su veze između Turske i Srbije jake i duboko ukorenjene, da su u svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi zajedno živeli, te da se i danas mogu videti tragovi zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i mnogim drugim oblastima.

"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", naveo je Erdogan. Kaže da to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol je tog komšijskog osećaja i bez zajedničke granice koji se proteže iz prošlosti u budućnost. Nema sumnje da je, ističe turski predsednik, saradnja neizbežna i zbog geopolitičkog položaja dve zemlje. Zajednička istorija po prirodi stvari, kaže on, sa sobom nosi neke osetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.

"Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumemo jedni druge", ističe Erdogan. Prema njegovim rečima, od trgovine do turizma, od kulture do investicija, na mnogim poljima postigli smo istorijske uspehe. I danas, prvenstveno u ekonomiji, produbljujemo i proširujemo naše bilateralne odnose. Navodi i da obostrane posete na visokom nivou, koje su učestale u poslednje vreme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obe zemlje.

U fokusu posete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok. U Srbiju s predsednikom Turske dolazi i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Očekuje se potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, kao i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju, prenose mediji. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da sporazumi koji će biti potpisani tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana donose veliku korist za srpsku privredu, ali će i produbiti odnose dve zemlje.

"Niz sporazuma koji će biti zaključeni donose velike beneficije, velika korist za srpsku privredu - od sporazuma koji se tiču izvoza goveđeg mesa, suncokretovog ulja. Biće još niz sporazuma o saradnji koji će produbiti saradnju dve zemlje", rekao je Selaković. Kako kaže značaj posete Erdogana je veliki jer pokazuje "da je Srbija postala politički zrela zemlja, koja razgovara i sa onima sa kojima se ne slaže u svemu i sa kojima ne deli iste pozicije već traži zajedničke dodirne tačke", prenose Novosti.

 

 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Branko
10.10.2017 - 17:09
Gomila gluposti
Odavno nisam vecu glupost cuo od nekog zvanicnika,ne racunajuci domace oni su neprevazidjeni. Da ovo procita neko ko nije sa ovih prostora pomislio bi da smo sa Turcima prozivljavali zlatno doba, renesansu,a ne bili porobljeni , proganjani, ubijani 5 vekova! Znam da je ovom nasem uvlakacu posao da docekuje i ovakve tipove koji dolaze sa ko zna kakvim namerama ali mi je muka da o tome slusam i citam kao o nekom velikom dogadjaju , bitnom za nas. Dodjite i prodjite dosta ste se zadrzali prosli put!
21, vek
10.10.2017 - 17:09
Zajednicka istorija
\'Zajednicka istorija\' je ona gde su \'oni\' bili vlast, a \'mi raja.te kapije, reci i kuhinja, bas i nisu kompantibilne, pogotovo ako se \' povezivanje\' dve drzave radi takobsto ce se raja jedne ubedjibati da je bliza nesusedima i neetnickom narodu samo zbog veroispovesti kojoj su se povinovali zarad pukog prezivljavanja i spasa od zuluma
Dragan Celic
11.10.2017 - 10:18
Pesma
Što reče pesnik:Drumovi će poželet Turaka,a Turaka nigde biti neće.Sa ove tačke gledišta nebi bilo loše da se ponovo vrate oni uzimali desetak ovi nam samo desetak ostave.