Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Srbi u rimskim togama na Mundijalu: Kad Tomislav Nikolić vodi navijanje

Srbija više ne ide na Svetsko prvenstvo da se dokaže kao "evropski Brazil". Ako ima pameti, jedina ambicija će biti da budemo ono što je bio Island na prošlom Evropskom prvenstvu. Simpatična ekipica koja će dobrom igrom protiv favorita pokupiti aplauze. Setićete se one jeftine fore sa tribina i vikinških pokliča koje su tako dobro brendirali Islanđani. A šta možemo mi da pinudimo
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 12/10/2017

Srbi u rimskim togama na Mundijalu: Kad Tomislav Nikolić vodi navijanje

Foto Profimedia

Mnogo je razloga zbog kojih ovaj plasman na Svetsko prvenstvo nije dočekan toliko euforično - priča se da su fudbalerima pripremili i onaj otvoreni autobus da se provozaju do centra grada, ali da interesovanje nije bilo preveliko - a uglavnom su vezani za seriju fudbalskih promašaja u prethodne dve i po decenije, ali i sveopštu apatiju u društvu.

Nemanja Matić - bez sumnje trenutno najveće srpsko fudbalsko ime - posle utakmice se izvinio navijačima za prvo poluvreme. Opusti se, Nemanja, nema potrebe da se izvinjavate za prvo poluvreme. Moglo bi, doduše, da padne neko izvinjenje za sve propuštene šanse i izneverene nade, za sve promašaje i neispunjene potencijale, za svu nesreću i razočaranja... Kao da je reč o Petom oktobru, a ne o fudbalu, ako sve te stvari uopšte mogu da se razdvoje. Jer fudbal nikada nije mogao da napravi otklon od celokupne društvenopolitičke atmosfere.

Činjenica je da ova ekipa - a pogotovo Matić, Tadić, ili Aleksandar Prijović, dečko koji nas je odveo na Mundijal kao reinkarnacija Zlatana Ibrahimovića za balkansko tržište ili kompenzacija za Marka Arnautovića, za kog smo u prošli petak shvatili koliko nam nedostaje - nema ama baš ništa sa prethodnim generacijama. Ova ekipa igra koliko može, i to vrlo često liči na dobar fudbal. Ali teško da mogu da skinu sa sebe teret koji je fudbalska reprezentacija tovarila na sebe dve i po decenije.

Košarka je, recimo, uvek činila da ova zemlja deluje boljom nego što jeste, a fudbal je uvek izbacivao pravo lice na površinu. Baš kao što je devedesetih zemlja sa potencijalom da bude najuspešnija tranziciona demokratija, urušena u pomenutim "komšijskim ambicijama", baš kao što je reprezentacija Srbije i Crne Gore uz sav talenat bila prosto nefunkcionalna i pukla po svim šavovima, baš kao što je ona Antarina reprezentacija iz "deesovskog vremena" bila moderna i lepo ušminkana ekipa koja je dobro krila sve unutrašnje antagonizme i prosto nije znala da daje golove, tako je i ova reprezentacija koja će obeležiti naprednjačko doba okružena apatijom. U zemlji čiju sudbinu odlučuju beli listići, ne mogu ni stadioni da budu napunjeni pozitivnom energijom.

Ovo je novo doba. I što je najvažnije, Srbija više ne ide na Svetsko prvenstvo da se dokaže kao "evropski Brazil". Ako ima pameti, jedina ambicija će biti da budemo ono što je bio Island na prošlom Evropskom prvenstvu. Simpatična ekipica koja će dobrom igrom protiv favorita pokupiti aplauze. Setićete se one jeftine fore sa tribina i vikinških pokliča koje su tako dobro brendirali Islanđani.

Dakle, srpskoj reprezentaciji je potrebno samo malo dobre igre i neki štos na tribinama, koji bi, ako je moguće, izostavio lomljenje stolica. Da je predsednik i dalje Tomislav Nikolić, verovatno bi preporučio da se naši navijači obuku u rimske toge, kao svi naši rimski carevi, ali pošto je u Rusiji i leti hladno, verovatno da taj predlog ne bi dobro prošao. Aktuelni predsednik bi, moguće je, preporučio mahanje BDP grafikonima, ali svakako da aluzije na "migove" ne bi bile dobre, iako je prvenstvo u Rusiji.

Tek, odavno se već ljubiteljima fudbala popelo u glavu da je bolje gledati Mundijal kada nema naše reprezentacije. Jednostavno, kada igraju naši, celo prvenstvo nam se svede na te tri utakmice - daj Bože da bude i četvrta ili peta - a kada nema naših, onda je to uživanje u 64 utakmice. Jednačina je jasna.

Dajte nam dobar fudbal, pa šta bude. Ionako odavno znamo da nismo "evropski Brazil".

 

Opširnija verzija teksta objavljena je u 300. broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 12. oktobra, a uz svaki primerak na poklon se dobija luksuzna monografija na 164 strane sa najboljim intervjuima

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.