Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Srpska posla: Kako su tri miliona na lutriji uništili jedno prijateljstvo

A ako je jedna srećka problem, kada govorimo o tamnoj strani našeg mentaliteta (mada nisam sugurna da bi kada je reč o novcu pripadnici nekog drugog naroda postupili drugačije), šta tek treba da očekujemo od važnijih stvari koje se tiču zajednice ili naroda
Piše: Ana Mitić
Datum: 26/04/2017

Srpska posla: Kako su tri miliona na lutriji uništili jedno prijateljstvo

Slučaj Marije Kalojević i Jovane Đorđević iz Gornjeg Milanovcu koje su tužile koleginicu Vesnu Pavlović da im nije isplatila dogovorenu sumu nakon dobitka na lutriji, danas je tema o kojoj "svi pričaju". Da li zbog toga što se u ovoj priči o tri prijateljice prepoznaju neke crte našeg mentaliteteta koji opisuje i krilatica "srpska posla" ili čak i ona "ne daj Bože da se Srbi slože"? Ili zato što ima elemente španske serije tako nama bliske (ne znam španski, ali bi u naslovu verovatno bilo nešto tipa "Muheres egoistas") i materijala za film sa naslovom "Kako je dobitak na lotou uništio jedno prijateljstvo"? Ili "Čija je moja srećka"...

Tek, mediji prenose kako je premija od tri miliona dinara instant lutrije ''Kolo sreće'' Državne lutrije Srbije postala jabuka razdora u odnosima tri prijateljice.

A ako je jedna srećka problem, kada govorimo o tamnoj strani našeg mentaliteta (mada nisam sugurna da bi kada je reč o novcu pripadnici nekog drugog naroda postupili drugačije), šta tek treba da očekujemo od važnijih stvari koje se tiču zajednice ili naroda.

Jer mi se najčešće ujedinjujemo i gajimo duh zajedništva u teškim nesrećama. Trebalo je da nas bomarduju ili da se dogode poplave pa da svi budemo jedinstveni, ali čim zlo prođe nastavljamo da se "koljemo" kad god to možemo. A gde ćeš bolji povod za svađu nego oko podele dobitka na lutriji. Pa zar se ne vodi najveći broj sudskih sporova oko podele imovine? Ta reč "podela" nas tako dobro definiše.

Možda treba da je ukinemo.

Još davno sam čula da se prijatelji stiču godinama, a gube preko noći i da je prijateljstvo često na testu.

I to ne važi samo za prijateljstvo. Važi i za dostojanstvo, ugled, ljudskost...

Tako je i ovoj priči.

Dugogodišnje koleginice iz jedne sportske kladionice Marija, Jovana i Vesna imale su usmeni dogovor da dele potencijalni dobitak od svake srećke koju zajednički kupe, a najčešće su igrale popularnu ''grebu'' i loto, piše "Blic". Kada je jedna od njih "ogrebala" nagradu od tri miliona dinara počeli su problemi koji su doveli do suda.

Tužilje tvrde da je sve do ponedeljka, kada je dobitnica trebalo da ode u Beograd da podigne novac, sve bilo u redu. Ukupno je trebalo da dobiju 2,4 miliona dinara, pošto 600.000 odlazi na porez na igre na sreću. Međutim, kada se Vesna vratila iz Beograda počela je da smišlja izgovore, kako kaže jedna od njih, i da im nudi znatno manje sume od one koja im pripada.

Međutim, dobitnica premije Vesna Pavlović tvrdi da nije imala nikakav dogovor sa svojim koleginicama, već da im je rekla će ih častiti, a one su po svaku cenu htele po trećinu od dobitka.

I sad u ovom slučaju se sve one poslovice o novcu pokazuju kao istinite. Od one "ne mešati novac i prijateljstvo", pa do "pare ljude kvare"...

Kako god da se slučaj okonča i ko god da je u pravu, pitanje je da li su 2,4 miliona vredni toga da neko postane tema dana zbog svađe oko para, da se vuče po sudu, izgubi prijateljstvo, dostojanstvo i živce. Pošto je slučaj na sudu, korist će izvući i advokati, pa je pitanje kad lepa cifra počne da se topi zarad raznoraznih sudskih troškova, šta će od nje na kraju ostati. Ko će stvarno biti dobitnik na kraju trke i koliki će biti dobitak, kad život podvuče crtu. Ne mislim na novac, već i na ono što se novcem ne kupuje.

To je kao u kafani kad konobar kaže 'da vidimo šta ste ovde imali: dve prijateljice, tri miliona dinara, miran i spokojan život u Gornjem Milanovcu.... Ali vi ste se sinoć posvađali i polupali inventar pa ću morati da vam naplatim štetu'.

A mogle su lepo sve da se dogovore. Možda ipak nije kasno. Možda ih samo život testira.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.