Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Šta danas možete da uradite za svoje dete

Strašno je i što više od polovine dece u siromašnim porodicama nema više od tri knjige, da ne govorimo o batinama, gladi, adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Ali, to je realnost
Piše: Ana Mitić
Datum: 07/12/2016

Šta danas možete da uradite za svoje dete

Postoji jedno dete. Do svoje četvrte godine nije imalo više od tri knjige, ali zato je već znalo šta su batine. Nije ni primilo vakcine, jer njegovi roditelji nisu bili svesni koliko je to važno. Nisu se sa njim igrali, niti je išlo u vrtić, nije se družilo, igralo, učilo i sve ostalo zbog čega deca idu u vrtić. I nije to dete baš toliko imaginarno. Ovo dete je dete iz Srbije.

Mnogo je dece kojoj nedostaje po nešto od svega što fali "nesavršenom" detetu - troje od desetoro dece nije primilo sve preporučene vakcine na vreme, svako drugo dete od 3 do 5 godina ne pohađa vrtić, skoro svako drugo dete od 2 do 3 godine nije stimulisano kroz igru, a svako četvrto dete fizički je kažnjavano.

"Zamislite da bijete bebu od dve godine i kakve to posledice ostavlja na njen razvoj", rečenica je koja mi je najupečatljivija i koja mi se vraća, a koju je izrekao Mišel Sen-Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji kada smo razgovarali o značaju ranog razvoja dece. Za mene, kao i verovatno za većinu roditelja, strašno je i što više od polovine dece u siromašnim porodicama nema više od tri knjige, da ne govorimo o batinama, gladi, adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Ali, to je realnost.

Tu realnost treba da menjamo.

Jer to što se desi u životu deteta, do njegov pete godine, određuje mu ceo život - sreću, uspeh, pa čak i kolika će mu biti plata, kažu najnovija istraživanja.

Ovo pišem u susret 70 godina rada UNICEF-a, najstarije organizacije za pomoć deci na svetu koja je prisutna u Srbiji od 1946. godine, što obeležava pod sloganom "UNICEF: 70 godina za svako dete". Upravo UNICEF upozorava na ove uznemirujuće podatke koji se tiču dece u ranom razvoju - periodu kojem se dosad nije poklanjala dovoljna pažnja u Srbiji - što zbog neznanja, što zbog predrasuda, što zbog kontradiktornih informacija o tome "šta je dobro" i "šta nije dobro" za dete poteklih i od samih stručnjaka.

Građani Srbije nisu uopšte imuni na probleme dece. Dvadeset odsto budžeta UNICEF-a upravo čine donacije kompanija i građana. U Hrvatskoj je ta cifra 100 odsto. Ne mislim da su oni "osetljiviji" na probleme dece, niti prebacujem. Nije novčana donacija najvažnija za rešavanje ovog pitanja.

Važnije je da se promene loše navike i svest o tome zašto je važno da se deca fizički ne kažnjavaju, da idu u vrtiće, da se roditelji igraju sa njima, zašto su važne tate, a ne samo mame...

A najvažnije je da 100 odsto budemo rešeni da ćemo učiniti sve što možemo, svako od nas, koliko i kako možemo. Da pomognemo deci.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.