Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Šta je rekla ambasada SAD u Zagrebu o zabrani hrvatske kupovine izrealskih aviona

Rade na pronalaženju prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji, navela je američka ambasada u Zagrebu
Datum: 07/12/2018

Šta je rekla ambasada SAD u Zagrebu o zabrani hrvatske kupovine izrealskih aviona

Foto: Profimedia

Ambasada SAD u Zagrebu saopštila je da sarađuje sa Hrvatskom i Izraelom na pronalaženju prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona F-16.

Ambasada se oglasila nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

U saopštenju sa navodi da oni sarađuju s Izraelom već više od godinu dana u vezi sa detaljima predloženog ugovora o kupovini aviona F-16.

"Tokom pregovora, bili smo dosledni i jasni vezano za tehničke uslove pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglasila je ambasada SAD.

"U ovim trenucima aktivno sarađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog perioda" navodi se u saoštenju koje je preneo N1.

Izraelski mediji pišu da je Vašington ljut jer smatra da je Izrael nadogradnjom elektronskih sistema u inače američki avion nepošteno profitirao u njihovoj prodaji Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je u martu odlučila da kupi 12 izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, starih tridesetak godina. Prethodno je, u leto 2017, poslala zahtev za nabavku aviona u pet država - SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu.

U oktobru prošle godine godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Neistinito
08.12.2018 - 10:26
Lazno
Amerika zabranjuje Izraelu prodaju Americkih aviona Hrvatskoj- j e r zeli sama da proda avione Hrvatskoj