Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Šta kaže moderna genetika: Srbima najbliži Hrvati, Bošnjaci i Rumuni... Pa Makedonci i Bugari. Pa tek onda Crnogorci

Analiza varijacije 660.000 autosomalnih SNiP-ova iz populacije šest naroda zapadnog Balkana, pokazuje da je to stanovništvo, iako kulturološki različito, genetički vrlo slično međusobno - Velika analiza dr Gorana Nikolića ekskluzivno za Nedeljnik
Datum: 06/06/2018

Šta kaže moderna genetika: Srbima najbliži Hrvati, Bošnjaci i Rumuni... Pa Makedonci i Bugari. Pa tek onda Crnogorci

Rasprostranjenost Haplogrupa u Evropi

Ono što smo znali o poreklu Srba do pre samo nekoliko godina uglavnom je bilo bazirano na lingvističkoj afilijaciji, odnosno slovenskom korenu našeg naroda. Lingvisti su, posmatrajući indoevropsko 'stablo', uočili da se srpski jezik odvojio pre oko 1.600 godina od zajedničkog slovenskog pretka, dok se grupa kojoj pripada naš jezik (baltoslovenska) razdvojila od germanskih i keltsko-romanskih jezika pre oko 4.800 godina. Ono što je bilo iznenađujuće jeste dramatična ekspanzija protoslovenskog jezika tokom šestog i sedmog veka (u vreme kada Srbi naseljavaju Balkan).

Naravno, priča o Velikoj seobi Slovena, potkrepljena upadljivom sličnošću među slovenskim jezicima, iz koje je proistekao i panslavizam (i crveno-plavo-bele boje zastava većine slovenskih nacija) nije bilo sve što smo znali. Antropološka istraživanju ukazivala su na ne samo kulturološki već i genetski uticaj preslovenske populacije, koja se uglavnom pogrešno interpretirala kao ilirska. Konačno, moderna genetika se toliko razvila da je uzela dobar deo posla etnolozima, antropolozima i istoričarima. Teza o navodnom mešanju sa Turcima usled četvorovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom (pothranjena i famoznim, bizarnim i užasnim „pravilom prve bračne noći") potpuno je oborena genetskim rezultatima (Kovacevic, Tambets, Ilumae, 2014).

S druge strane, genetski zapis našeg naroda ukazuje i na "prisustvo" različitih osvajača sa Zapada, pre svega Kelta i Gota, ali ne u bitnoj meri. Priča koja sledi je pokušaj odgovora na pitanje ko smo, i da li smo to što smo mislili da jesmo..

VELIKO ISTRAŽIVANJE GORANA NIKOLIĆA ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 7. JUNA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

I NE ZABORAVITE: SVI ČITAOCI NEDELJNIKA NA POKLON DOBIJAJU KNJIGU O NEMANJIĆIMAUkupno komentara: 6Sva polja su obavezna.neidealni
07.06.2018 - 09:21
burble, mumble, squick, splash, gargle
Ako se srpski, time i hrvatski slavenski jezik odvojio od germanskog pred 4800 g kako navodite, sto je strahovito dugacak i davan vremenski period, kako to da u danasnjem engleskom, pa i njemackom i skandinavskim jezicima nalazimo mnostvo slicnosti sa nasim gore navedenim jezicima? Sto u korjenu sto u izgovoru.
Goran
07.06.2018 - 09:21
Harvard
Gistujući profesor na Harvardu, A. Kljosev ina skroz drugačije rezultate od ovog vašeg drugara. Kome verovati?
мудријаш
07.06.2018 - 14:43
порекло
\"Хрвати\" су нација, а не народ, а чињеница је да су велика већина \"хрвата\" - етнички Срби католичке вероисповести. Срби су народ. Срби мухамеданске вероисповести, касније прозвани нацијом \"муслимана\", па \"бошњака\" однедавно, су етнички Срби (народ) исламске вероисповести.
Čru biolog
07.06.2018 - 14:44
Kada je to kod nas urađen GWAS
Pokušavam da pronađem neki podatak o pomenutom Goranu Nikoliću, da je domaći genetičar znao bih ga, ali bi znao i on da je nepravilno pisati genetski. Ako je neko ko se bavi istorijom ili nekom drugom društvenom naukom, nije kompetentan da priča o populacionoj genetici i svaki put kada je neko tako nešto pokušao, nije se dobro završilo. A i kod nas nije urađena nikakva ozbiljna studija koja uključuje veliki broj autozomalnih tačkastih polimorfizama iliti u tekstu SNiPova.
Анон
10.06.2018 - 17:17
Не
Припадност народу нема везе са генетиком већ са културним наслеђем. А црвено-плаво-бела тробојка нема везе са Панславизмом већ са идејама Француске револуције.
Adam Najstariji
10.06.2018 - 17:17
Blizi Bosanci i Crnogorci
Ako se pogleda rad \"Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers\" na osnovu kog je pisan ovaj clanak, slika 5, vidi se da su Srbijancima najblizi Bosanci, pa Crnogorci, zatim Hrvati, pa tek onda Makedonci, pa Bugari, Rumuni, Kosovari, Gagauzi. Na slici 3 vidi se da je vecina Hrvata iz Hrvatske grupisana sa vecinom Madara, dok je vecina Bosnjaka, Hrvata i Srba iz BiH izmedu njih i dela Srbijanaca. Drugi deo Srbijanaca grupisan sa vecinom Crnogoraca i delom Makedonaca. Drugi deo Makedonaca je izmedu Grka i Kosovara i Bugara, Rumuna i Gagauza. Analizirani Srbijanci su iz regiona Beograda, Hrvati iz Hrvatske iz regiona Zagreba i kopnene Hrvatske, Crnogorci iz Podgorice, Makedonci iz Skoplja, Kosovari ( Albanci) iz Pristine i Prizrena, Bosnjaci iz Sarajeva i Zavidovica, BiH Srbi iz Doboja i Banja Luke, BiH Hrvati iz Zepca, Maglaja, Mostara, Gruda, Livna i Capljine. Na slici 2 vidi se da je kod svih Juznih Slovena najjaca istocno-evropska komponenta autosomalne DNK, koja ima maksimum medu Poljacima i Belorusima. Kod Kosovara jaca je kavkaska komponenta koja ima maksimum medu Gruzima i Jermenima. Kod svih Balkanaca na trecem mestu je juzno-evropska komponenta koja ima maksimum medu Baskima i Sardinijcima. Mesanje sa Turcima je minorno kod svih Balkanaca. Dodatna tabela 4 pokazuje da nema vecih razlika medu Balkancima po prosecnom broju IBD segmenata koje dele sa narodima Bliskog Istoka. Neznatno je vece deljenje segmenata izmedu Kosovara i Saudijaca, Hrvata sa Irancima, Sirijcima i Turcima, BiH Hrvata i Srba sa Palestincima.