Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Šta me je naučio Dambo

Naučio si od Damba da prihvataš razlike, da poštuješ drugačije osobe, da razvijaš empatiju. Toliko dosadna politička korektnost se bolje učila od klempavog slončeta nego iz suvih deklaracija i nametanja
Piše: Branko Rosić
Datum: 05/04/2019

Šta me je naučio Dambo

Foto: Profimedia

Ne mogu uopšte da krijem gađenje prema svemu što ima veze sa praćenjem stvarnosti u Srbiji. Ali prinuđen sam zbog profesije da budem u stalnom praćenju dešavanja. U subotu mi drugarica začuđeno prebacuje što nemam tviter. Odgovorio sam joj da ne mogu prekovremeno da se trujem. Ne podnosim mudrolije tviteraša. Gadim se stalnih analiza. Gadim se zvuka zvona pa već mesecima imam utišan telefon i zato sam se izvinjavao sjajnom čoveku sa naslovne strane aktuelnog broja koji me je pozvao juče, a ja nisam čuo.

U kući buljim u krimi TV serije ili gledam BBC Earth - sinoćna emisija o čaju iako (kao i voditelj) više volim kafu. Sve što nema veze sa stvarnošću mi ulepšava stvarnost. I nikada nisam imao problema da se odmetnem u maštu. I tako juče čitam intervju, dve strane unazad od ove, sa Timom Bartonom koji je režirao novi film o već mitskom slonu sa džinovskim ušima - Dambu.

"Dambo je simbol nekoga ko se ne uklapa ali pretvara svoje nedostatke u prednost. Inkluzija, prihvatanje, razlike, ljubaznost, jesu ono što Dambo simbolizuje. On je stvorenje koje se ne uklapa. Pokušava da nađe svoje mesto u svetu."

I preko Damba naučite mnoge stvari. Kao što to naučite od svih životinja koje pričaju iz Diznijevih franšiza, pa i nekih kasnijih produkcija životinja sa ljudskim govorom. Postajete bolji ljudi preko tih životinja. U suprotnom nešto nije u redu sa vama. Ili da se podsetite ko je mrzeo te junake Patkovgrada i drugih gradova. Jozef Gebels je prezirao Diznijeve junake tvrdeći da je Miki Maus degenerisani lik prosečnog Amerikanca. I odmah vidiš da će poći po zlu. Ne treba ni da dođeš do "Majn kampfa", dovoljno je da vidiš šta priča njegov šef propagande o običnom simpatičnom mišu.

Preko Damba ja sam kao mali dečak naučio mnoge stvari. Da saosećam sa slabijima koje vređaju, kao što vređaju malog slona sa ogromnim ušima. Pazio sam se posle u školi da se ne priključujem onima koji su ismevali školske drugare sa fizičkim i ostalim nedostacima. Naučio si da imaš saosećanje sa onima sa lošim kartama života. Naučio si od Damba da prihvataš razlike, da poštuješ drugačije osobe, da razvijaš empatiju. Toliko dosadna politička korektnost se bolje učila od klempavog slončeta nego iz suvih deklaracija i nametanja. Naučio si i da navijaš za slabije opet preko Damba koji postaje zvezda cirkusa jer ima sposobnost da leti. I uglavnom, ako si zavoleo i učio iz Damba, oduvek si bio na pravoj strani i nikada nisi prelazio na onu tamnu stranu gde su bili zlikovci.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.