Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Šta znači Dekart na Kosovu: "U Mitrovici je bio skup istine koja nije uvek slatka" - Čitajte u Nedeljniku

Vremenom, što više o političkim protivnicima i kritičarima govori kao o "ništarijama" sa raznim varijacijama tog pojma, tako se inflatorno gube u političkom smislu citati velikih mislilaca, književnika i političara kojima obiluju Vučićevi govori
Datum: 14/09/2018

Šta znači Dekart na Kosovu: "U Mitrovici je bio skup istine koja nije uvek slatka" - Čitajte u Nedeljniku

Foto Tanjug

Da li je neko primetio da je veče pred odlazak na Kosovo, kad je još bilo neizvesno da li će odlaska uopšte biti (ili se takav efekat pravio), Vučić u vanrednom obraćanju javnosti iz Predsedništa Srbije citirao i novog lika u svom panteonu citiranih - velikog filozofa Dekarta.

Vremenom, što više o političkim protivnicima i kritičarima govori kao o "ništarijama" sa raznim varijacijama tog pojma, tako se inflatorno gube u političkom smislu citati velikih mislilaca, književnika i političara kojima obiluju Vučićevi govori. Ali, podsvesno možda Dekart nešto i znači bar u smislu da istinu moramo naću u racionalizmu (u Mitrovici je, obratite pažnju na govornika - bio "skup istine koja nije uvek slatka i prijatna za uši"), a ukoliko to nešto znači Vučićevim saradnicima i poštovaocima, Dekart veruje da svako poseduje "prirodno svetlo razuma", odnosno "urođene ideje" pomoću kojih može doći do sigurnih istina. Međutim, to ne znači da uvek i dolazi, kako dekartovci, a i Vučić je trenutno među njima, misle.

Pominjanje Bore Pekića je već manirizam dok citiranje, i to dva puta - vladike Nikolaja nije moglo da kompenzuje napadno "sekularni" karakter skupa bez ikakvih crkvenih simbola i crkvenih velikodostojnika, a što je za kosovske skupove neobično. Bez crkvene komponente, estetika (neo)socrealizma posete - od "Svilen konca" u Lešku do "žuljevitih ruku kamarada (drugova rudara) koji čvrsto stežu znamenja", politički je bila indikativnija.

 

*Iz analize Zorana Panovića u novom broju Nedeljnika. 

 

ČITAJTE OPŠIRNIJE O POSETI PREDSEDNIKA VUČIĆA KOSOVU I POSLEDICAMA, U NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. SEPTEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

*A uz novi Nedeljnik i dva velika poklona: Njujork tajms na srpskom jeziku i mapa modernizma u beogradskoj arhitekturi dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka na kojoj je upisano 150 objekata koji su nastali u periodu između dva svetska rata. 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.