Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Stjepan Mesić: Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima

Ratne sjekire bit će zakopane onoga trenutka kada se svi, i mi u Hrvatskoj i vi u Srbiji, suočimo s istinom o prošlosti, u prvome redu svojoj, ali ne i samo svojoj. To je osnovni preduvjet da se prestanu širiti predrasude prema "onim drugima", da se prestane širiti legenda o stoljetnom neprijateljstvu, što je notorna laž, da se prekine s netolerancijom na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ja sam pokušao utrti put prema takvome razvoju. Počeo jesam, ali oni iza mene nisu nastavili, konstatovao je Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, i čovek koga i danas smatraju poslednjim političkim simbolom SFR Jugoslavije, u intervjuu za Nedeljnik u kojem je otvoreno pričao o poslednjim prepucavanjima Beograda i Zagreba, ustaštvu u Hrvatskoj, slučajevima Barešić, Stepinac i Glavaš, te o svom povratku u politiku
Piše Nenad Čaluković
Datum: 10/08/2016

Stjepan Mesić: Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima

"Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi", poručio je u razgovoru za Nedeljnik bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić.

Nedeljnik je ovog, sada već osamdesetjednogodišnjaka, pronašao u Zagrebu. Nije mu, očigledno, dosadila politika, jer se ponovo vraća u njenu arenu iz koje se izmakao nakon odlaska s Pantovčaka. Želi, kako kaže, da pomogne da se SDP Zorana Milanovića vrati na vlast. Ni Mesiću, izgleda, ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a. I bio je u ovom razgovoru, čini se, i više nego brutalan prema zagovornicima te ideologije.

"Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje. S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocjenu o neprihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal. Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati. Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi", rekao je Mesić.

O čarkama i prozivkama srpskih i hrvatskih političara u poslednje vreme, Mesić je rekao: "Prepucavanje je apsolutno nepotrebno, kontraproduktivno, i šteti i jednoj i drugoj strani. Slažem se s tezom da protagonisti toga prepucavanja i uzajamnog optuživanja imaju u prvom redu u vidu 'domaće potrebe', tj. da su njihove izjave namijenjene unutarnjopolitičkoj sceni, ali trebalo bi shvatiti da su i takve izjave potencijalno vrlo štetne i da mogu biti i te kako opasne."

A na potanje da li je to "nova faza rata", odgovorio je: "Ako i nije rat, previše je i nikome to ne treba".

On je na pitanje da li je na delu "tuđmanizacija Hrvatske" odgovorio:

"Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaški pozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju Tuđmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako. Oni izdaju Tuđmana! Odgovorno tvrdim da u vrijeme Tuđmana neke stvari koje se danas događaju, nisu bile moguće, mada je - u vrijeme sukoba s Miloševićem - postojala određena doza koketiranja s ustaštvom, kao s "malo pretjeranim" hrvatstvom. No, Tuđman je to i koristio, ali i držao pod kontrolom".

Mesić je u razgovoru za Nedeljnik ocenio i da Vatikan zbog osetljivosti pitanja Alojzija Stepinca neće žuriti sa odlukom o proglašenju za sveca. Komentarišući aktuelne političare u Srbiji rekao je:

"Ne odričem nikome ni pravo ni mogućnost da promijeni mišljenje, da shvati kako je bio na pogrešnoj poziciji i da krene drugačijim putem. U kojoj mjeri to vrijedi za gospodu Vučića, Dačića i Nikolića, bolje će procijeniti građani Srbije nego ja. Što se tiče Šešelja, on je izgubljen slučaj i na njega ne treba trošiti riječi."

Mesić je za Nedeljnik otvoreno pričao i o slučajvima Glavaš i Barešić, odgovorio na pitanje kome bi Hrvatska zaista trebalo da podigne spomenik, zašto je Stepinac manje žrtva komunizma a više žrtva svog antikomunizma i govorio o Stepinčevim odnosima sa ustaškim vlastima, o svom povratku u politiku, Milanoviću, Kolindi Grabar Kitarović....

 

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 11. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Ante
12.08.2016 - 14:29
Izdajnik
Srbi, ako možete dajte mu azil.
Ante
12.08.2016 - 14:29
Izdajnik roda svoga.
Izdajniče. gdje su ti čekovi bijedniče. Da li znaš ovo. Ja sam je gledao u svitanje dana u tihim nocima od zvjezdanog sna rumenim sutonima ona me ljubi zelenim poljima i beskrajem dna Ja sam je gledao kroz kapljice kise ona je svjetlo sto me vodi kroz noc olujnim valovima ona me njise ona je ljubav koja ne moze proc\' Ref. Ja bih ugledao sunce kad bih ugledao nju ja bih imao ljepotu da je pored mene tu ja sam znao da cu svoju ljubav pokloniti njoj mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj
mia
14.08.2016 - 12:31
azil
ante, ante.. nisi ni svestan koliko vas zapravo Mesic spasava...on je taj koji je milosevica prozvao krivcem za raspad jugoslavije i od hrvatske je napravio zrtvu...drugo, on je itekako svestan kakvi su hrvati bili zlocincci za vreme 2 sv. rata zah valjujuci opet i ponovno srbima hrvatska je ostala nekaznjena za zlocinei genocid...zbog svega toga mesic uporno ponavlja da je hrvatska bila anti fasisticka, te da se borila protiv naci-fasizma,te da je ova hrvatska njena sledbenica..zna on dobro da su tu Jevreji koji imaju sve dokaze za hrvatske zlocine, za razliku od srba koji oprastajui zaboravljaju..ps.za srbe bi bilo dobro da imaju takvog mudrijasa kao sto je mesic....
Stanislava Lakoš
14.08.2016 - 12:31
mesić
Valjda se kod Mesića razvila neka bolest za koju još.ne postoji naziv. On svako malo mijenja ne samo stranku nego i svoj osobni stav. Oni koji budu dali njemu svoj glad vjerojatno su za SDP, jer Medić tvrdi kako želi povratak uptavo te sttanke. Međuti, što ako Mesić zavdvije godine ima vizoju kako se tteba ponovno okrenutu ustaštvu (kao ono kada je bio u financijsojbktizi prije 20-ak godina pa u Audtraliji žicao novce od naših iseljenika) pa počne lijepoti plakate s velikim \"U\". Ajme što će nas blamirat tamo u Kambođi.
imaju ga i srbi i hrvati,
16.08.2016 - 11:02
trampa
ej ante nije ti losa ideja....mi vama vuka,a vi nama stipicu...