Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Što mu je džep prazniji, on se mene seti...": Kusturica o Sidranu i priči o dvojniku

"Kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za 'Život je čudo'. To su tako ti tipovi koji su od mene hteli da naprave velikog neprijatelja i uspevaju u tome"
Datum: 09/01/2019

"Što mu je džep prazniji, on se mene seti...": Kusturica o Sidranu i priči o dvojniku

Profimedia

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica je gostujući na N1 televiziji rekao da nikada nije bio protiv Zapada, kaže Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primeni sve ono što je tamo naučio.

"Važno je biti svoj a ta cena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku".

Kusturica je, između ostalog, rekao i dasu nam Rusi uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek i bili prijatelji.

"Kada je 1876. godine oslobođena Srbija, nama je došlo hiljadu Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svetskom ratu pokazalo se kao teško, kada nam je trebao kredit Britanci su nas ucenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek bili prijatelji, rekao je Kusturica.

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrić grad.  

"Onda sam nailazio na razna spoticanja, kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za 'Život je čudo'.  To su tako ti tipovi koji su od mene hteli da naprave velikog neprijatelja i uspevaju u tome, nerazumna je ta mera u kojoj se ponašaju kao da sam ja izneverio neku mladu, normalniji uslovi bi doveli i do normalnijeg diskursa".

On je odgovorio i na pitanje o Abdulahu Sidranu i priču o "Emiru Kusturici koji je poginuo još 1994, a da ga je zamenio dvojnik po imenu Pantelija Milisavljević".

"On to osvežava što mu je džep prazniji i što je veći kokuz on se mene seti. Njegovo sećanje je manje važno od toga da ja živim na brdu i u vazdušnoj banji delujem kao čovek koji nije poginuo, jer da sam poginuo, on ne bi mogao da dođe kod mene da mi traži lovu za operaciju katarakte".

O protestima u Beogradu, Kusturica je rekao da "ima komunalno opravdanje", kao da se on mnogo više koncentrisao na proteste u Francuskoj, gde su, kako je rekao "žute veste" imaju spisak zahteva.

"Imamo vrlo jasnu listu zahteva, među kojima dominira ideja o visini ličnog dohotka, penzije, protive se prodaji nacionalnih dobara. Počeli su od cene goriva, ali su imali konkretan povod. Ja taj povod kod nas vidim kao literarnu formu, da li ima masu da postane politička sila", rekao je Kusturica.

Kusturica je u ovom razgovoru poručio da ni pedalj Kosova ne bih dao.

"Mora da se odvoji moja lična ideja i politika. Ja im ne bih dao ni pedalj, kao što sam rekao to je najveća pljačka u 20. veku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da verujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina.

Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju. Ako gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Ja mislim da je pravo rešenje ono što je u Južnoj Americi odredio predsednik Urugvaja Muhika – rešenje je u traženju rešenja. Mi imamo situaciju gde oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obvavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati kosovo i dati im stolicu u UN", rekao je Kuisturica.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.VIDEX
13.01.2019 - 13:03
Kusta
KUSTA JE CAR ZIVEO 100 GODINA I ON I MILORAD DODIK.