Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Pištaljke, bubnjevi, transparenti...": U Beogradu održan protest "Stop krvavim košuljama"

Posle okupljanja građana na platou ispred Filozofskog fakulteta i govora glumca Branislava Trifunovića, kolona se uputila prema Narodnoj skupštini i RTS-u, pa kroz Svetogorsku ulicu do tržnog centra "Staklenac"
Izveštava Dimitrije Đurić
Datum: 08/12/2018

"Pištaljke, bubnjevi, transparenti...": U Beogradu održan protest "Stop krvavim košuljama"

Foto: Igor Pavićević, Nedeljnik

Miting pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ počeo je danas oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okupljeni građani su odmah posle govora glumca Baneta Trifunovića ispred Filozofskog krenuli u šetnju gradskim ulicama. Protestna šetnja je išla trasom preko Terazija, pored Narodne skupštine i RTS, a zatim preko Svetogorske i Makedonske ulice, do tržnog centra Staklenac.

 

 

Foto: Igor Pavićević
Foto: Igor Pavićević

 

 

Glumac Bane Trifunović obratio se okupljenima ispred Filozofskog fakulteta, neposredno pre početka šetnje, rečima da se "protest vodi na licima, rukama, nogama, a ne na Tviteru".

Potom je pročitao pesmu o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i citirao neke njegove rečenice.

Iako je bilo najavljeno, košarkaški trener Duško Vujošević i glumica Mirjana Karanović se nisu obratili građanima. 

Trifunović je poručio da se ljubav ne izjavljuje šipkama jer nema šipki za toliko glava, a opozicionarima je poručio:

"Ako dođete na vlast, nemojte raditi ništa slično..."

 

 

 

Foto: Igor Pavićević
Foto: Igor Pavićević

 

 

"Zašto ćutite na ovo nasilje", bila je jedna od poruka građana dok su prolazili pored Skupštine Srbije. 

Na čelu protestne kolone dominirao je crni transparent na kojem piše: "Stop krvavim košuljama", kao i bubnjevi. Građani su duvali u pištaljke i vuvuzele.

 

 

Skandiralo se "Bando krvava". Samo neke od parola su: "Bando krvava", "Zašto ćutiš Evropo","Dole vlada, svom snagom u glavu", "Otvorite medije za glavu opozicije" i "Svom snagom u glavu", "Uvek pištaljka, nikad više puška", "Majo, Marijane", "Za vladavinu prava i pravde", "Gašić Bata u mraku te savata"...

 

 

Kao što su organizatori i najavili, nije bilo stranačkih obeležja. 

Među građanima su u šetnji bili i lideri većeg dela opozicije.

 

U šetnji su bili jedan od lidera SzS Dragan Đilas, lider Levice Srbije Borko Stefanović, lider Dveri Boško Obradović, potpredsednici Narodne stranke Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić, predsednik DS Zoran Lutovac...

Protest je bio miran, i nije bilo nikakvih incidenata.

Reporteri kažu da nisu bili vidljivi uniformisani policajci u koloni, a bilo ih je na nekoliko mesta u bočnim ulicama.

U Takovskoj ulici kolona učesnika protesta susrela se sa

Foto: Igor Pavićević
Foto: Igor Pavićević

pripadnicima Udruženja "Istinoljublje", koji su uz policijsku pratnju išli u suprotnom smeru. Kolone su se mirno mimoišle.

 

Organizatori su se kod Staklenca, po okončanju protesta i šetnje, zahvalili građanima, studentima i mladima.

U izjavi novinarima Boško Obradović se zahvalio svim građanima što su podrzali protest i rekao da je ovo samo početak. "Ovo je veliki događaj i trenutak, opet je sve počelo od studenata, kao najprogresivnijeg dela društva. Bilo je svih generacija, čak i ljudi iz unutrašnjosti. Ovo je početak", rekao je Obradović.

U najavi ovog protesta, organizatori su pozvali građane u protestnu šetnju sledećim rečima:

"Tokom poslednjih nekoliko godina, verbalno nasilje postalo je osnovni instrument vladanja aktuelnog režima. Atmosferi linča, u saučesništvu sa režimskim 'medijima' koji svakodnevno i dodatno kontaminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića – aktivisti civilnog društva, političari, novinari… jednom rečju: građani. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava", pisalo je u pozivu na protestnu šetnju.

 

Foto: Igor Pavićević
Foto: Igor Pavićević

 

Lider Levice Borko Stefanović i dvojica njegovih kolega napadnuti su u Kruševcu 23. novembra uoči tribine Saveza za Srbiju. Tada su pretučeni i Boban Jovanović i Marko Dimić, a batinaši su bili maskirani i imali šipke. Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasečena usna, dok je Dimić zadobio više udaraca u glavu, dok je Borku Stefanoviću razbijena glava u predelu potiljka. Ubrzo su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31) koji se sumnjiče za napad.


 

 

 

 
Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ja
09.12.2018 - 14:51
pogled sa zapadne strane
ne mogu bgdjani bez protesta. \'el se negdie u svietu protestuje, usput, sto poznatiji sviet to bgdska podrska veca i snaznija, evo bgdjana medju prvima na podrsku. samo nemojte sa onim vukovim pistaljkama, talambasima, staklarijom, limovima i ostalim nepodnosljivim zvucima, obolecete svi ne samo na nerve nego i fizicko zdravlje ce vam otici u kvasinu. jedna nada umrla, vrhovljanka orleanka umrla, to samo sto se zna, a sto se ne zna tome broja nema. nego, gledam, sto se po hrvatskoj radi pa nikada tamo nikome ne pade na pamet da nasilno rusi bilo koga drugog osim svojih srba. no, mozda ste vi ipak bolji od vasih zapadnih susjeda. dobro je svojevremeno rekao mesic \" srpski nacionalizam (nezadovoljstvo) je bucan, a hrvatski tih ali zato opasniji\". srbi su sami sebi 4s+ neprijatelji