Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Tajno udruženje "Konspiracija": Ko je sve rušio namesnički režim kneza Pavla (14)

*Feljton "Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije" baziran na istorijskom bestseleru “Knez Pavle, istina o 27. martu”, autora Miodraga Jankovića i Veljka Lalića
Pišu Miodrag Janković i Veljko Lalić
Datum: 11/04/2017

Tajno udruženje "Konspiracija": Ko je sve rušio namesnički režim kneza Pavla (14)

PROTIVNICI kneza Pavla su još 1938. godine oformili tajno udruženje koje su nazvali "Konspiracija". Najpoznatiji članovi ovog prevratničkog udruženja su bili: Slobodan Jovanović, Dragoslav Stranjaković, Dragiša Vasić, Živojin Balugdšić... svi već članovi "Srpskog kulturnog kluba". "Konspiracija" je bila organizovana po ugledu na "Crnu ruku", u grupe po pet oficira. Organizatori su bila dva "crnorukca" Antonije Antić i Velimir Vemić.

U vojsci je bilo više petorki kojima su na čelu bili major Živan Knežević, potpukovnik Miloš Banković, majori Svetislav Vohoska, Danilo Zobenica i Vlastimir Rožđalovski, kapetan Veljko Gostiljac, i potporučnik Nikola Stanisavljević. Od svih šefova petorki jedino je Srba Popov, zet Dragiše Vasića, bio pozivan na sednice Glavnog odbora "Konspiracije". Generali Simović i Mirković su bili u mreži "Konspiracije" - nove "Crne ruke" pod šeširom "Srpskog kulturnog kluba".

U zaveru protiv kneza Pavla bili su upleteni mnogobrojni istaknuti političari i javni radnici, ali i profesori beogradskog Univerziteta. Osim Slobodana Jovanovića, zaverenici su bili profesori Božidar - Boža Marković i Mirko Kosić. Od bivših ministara: Milan Grol, Miša Trifunović, Krsta Miletić, Petar Živković i Bogoljub Jevtić. Zanimljivo, Jevtić je bio onaj premijer koji je izmislio poslednje reči kralja Aleksandra u Marselju: "Čuvajte mi Jugoslaviju." Odmah pošto ga je knez Pavle smenio i zamenio Stojadinovićem, Jevtić je prišao zavereničkoj grupi Nikole Uzunovića (posle ubistva kralja, Uzunovića je knez Pavle zamenio Jevtićem) koja se rojila oko kraljice Marije i punila joj glavu "uzurpacijom njenih prava", aktivno spletkareći protiv kneza Pavla. Bogoljub Jevtić je, tako, ne mogavši knezu da oprosti što ga je smenio, dočekao svojih pet minuta i napokon u Simovićevoj vladi dobio resor transporta.

General Simović se pred puč sastajao sa ljudima iz "Srpskog kulturnog kluba" i preko njih sa velikodostojnicima SPC. Video se sa patrijarhom Gavrilom i vladikama Nikolajem (Velimirovićem) i Irinejem (Đorđevićem). Od patrijarha je Simović tražio da mu omogući vezu sa Dimitrijem Ljotićem vođom "Zbora". Preko Dragiše Vasića, koji je "radio za Ruse", Simović je uspostavio vezu sa sovjetskim ambasadorom u Beogradu Plotnjikovim.

 

U PRIPREMAMA za puč aktivnu ulogu su igrala i braća Popović. Pukovnik Uglješa je bio šef vojne obaveštajne službe, a pukovnik Žarko vojni ataše Jugoslavije u Moskvi. Njihov brat Sava je bio sovjetski agent i likovni kritičar "Politike". Sava je imao nadimke Glista i Anarhista, a bio je i slikar ne bez talenta. On je svoja dva brata pukovnika doveo u vezu sa još jednom čuvenom "zverkom" Mustafom Golubićem.

Na ovoj listi zaverenika, vidno mesto zauzima Božin Simić (posle rata Titov ambasador u Ankari). On je umro u Beogradu 24. februara 1966. u 85. godini. U Prvom svetskom ratu je bio komandant bataljona, pa onda puka i posle 1917. godine je bio proganjan kao "crnorukac". Dvadeset godina se nije vraćao u Jugoslaviju, a onda je ilegalno prešao granicu, bio uhapšen i sproveden u Požarevac na izdržavanje kazne od 15 godina, koju mu je bio izrekao sud u Solunu. Njegova sestra Zora Popović je molila Stojadinovića da joj brata puste i - bilo kako bilo, Božin Simić se našao na slobodi. Simić je bio iskreni obožavalac Lenjina i sovjetskog ambasadora Plotnjikova je obučavao u konspirativnom načinu igranja sansa. Bio je u dosluhu sa Simovićem i veče uoči puča ga je izvestio o "sovjetskom raspoloženju da zaključe sporazum sa Jugoslavijom". Simović ga je, po dolasku na vlast, poslao u Moskvu i Simić je tamo bio jedan od potpisnika sporazuma sa SSSR-om. U Londonu je bio ambasador pučističkih vlada kod De Gola sve dok nije podneo ostavku jula 1943, da bi se nešto kasnije priključio Titu. Istaknuti "crnorukac", brat Dimitrija Tucovića, pukovnik Vladimir Tucović je za Božina Simića rekao da je on pravi "međunarodni hohštapler".

 

*Feljton "Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije" baziran na istorijskom bestseleru “Knez Pavle, istina o 27. martu”, autora Miodraga Jankovića i Veljka Lalića

 

≤ PRETHODNI NASTAVAK: General Bora Mirković: Pre nego što sam odlučio da izvršim državni udar, lomio sam se danima (13)

 

≥ SLEDEĆI NASTAVAK: Dragiša Cvetković piše knezu Pavlu: Kako je izmišljeno da nam je Nemačka obećala Solun (15)

 

SVI TEKSTOVI OVDEUkupno komentara: 0Sva polja su obavezna.