Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ekonomija

Tender je bio samo formalnost: Kako je prodat PKB – Čitajte u Nedeljniku

Prodaja PKB-a bila je neminovnost jer država se, i u ovom slučaju, pokazala kao loš vlasnik i nesposoban menadžer
Piše Miša Brkić
Datum: 20/09/2018

Tender je bio samo formalnost: Kako je prodat PKB – Čitajte u Nedeljniku

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Rok od mesec dana za završetak tendera (10. septembar) mogao je da sugeriše da je tender samo formalnost i da je kupac već poznat. Otuda je malo koga iznenadila informacija da je kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jedini učesnik tendera, pa prema tome i kupac PKB-a jer ispunjava uslove tendera. Na činjenicu "unapred poznatog kupca" sumnja se, međutim, već nekoliko godina.

Još 2013. godine (19. februar), prilikom potpisivanja međudržavnog sporazuma UAE i Srbije, potpredsednik Upravnog odbora kompanije Al Dahra Hadim Abdul el Darei poručio je da je ta firma ozbiljno zainteresovana za ulaganje u Srbiju i da će PKB biti njen partner u čitavom poslu koji sledi.

Taj raniji dogovor o privatizaciji PKB-a obesmislio je tender i učešće bilo kog drugog zainteresovanog kupca. Niko od ozbiljnih "igrača" nije spreman da bude "fikus" za fingirano takmičenje i troši vreme-novac na već dogovorenu transakciju. Kad su otvorene ponude i kad se saznalo da se na tender prijavila samo Al Dahra, i mediji pod kontrolom vladajuće partije rezignirano su konstatovali da je "slabo interesovanje" za kupovinu poljoprivrednog kombinata iz Padinske Skele. I zaista, ako nešto "bode oči" u aktuelnoj prodaji PKB-a, onda je to svakako odsustvo interesovanja velikih domaćih i stranih kompanija. Jer sve do pre neki dan predstavnici Vlade obaveštavali su javnost o spremnosti mnogih kompanija i investicionih fondova iz Velike Britanije, Rusije, Kine, Singapura, Nemačke... da kupe PKB.

Ceo tekst Miše Brkića objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka, 20. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dakle
21.09.2018 - 07:46
Mleko
ni mleko više nećemo smeti kupovati.