Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Tinejdž faza mi je protekla u šetnjama i borbi protiv Miloševića i čekanju litre mleka i vekne hleba": Marija Karan za Nedeljnik

Mnogo je mučnih godina iza nas, godina punih nadanja i izneverenih očekivanja, i ljudi kod nas su umorni, ispričala je Branku Rosiću poznata glumica koja je osnovala Balkan Projects, čime pomaže u plasmanu naše umetnosti u svetu
Datum: 09/11/2018

"Tinejdž faza mi je protekla u šetnjama i borbi protiv Miloševića i čekanju litre mleka i vekne hleba": Marija Karan za Nedeljnik

privatna arhiva

Ovogodišnji Oktobarski salon otvorila je Marija Karan, a samo oni koji su prespavali poslednju godinu su se zapitali otkud baš ona. Srpska glumica, ali i veliki kolekcionar, osnovala je Balkan Projects čiji je cilj promocija srpskih umetnika u svetu. Balkan Projects je prošle godine predstavio izložbu u Muzeju savremene umetnosti, a 13. oktobra je predstavila tri umetnika na ovogodišnjem Oktobarskom salonu.

 

U gomili priča o patriotizmu ti si sa svojim Balkan Projectsom zaista uradila najpatriotskiji čin – pomoć našim umetnicima da se pozicioniraju u svetu. Otkuda ideja za to i da li veruješ da je to misija sa uspešnim krajnjim ishodom za nekoliko godina?

Život van Srbije i putovanja mi pružaju mogućnost da vidim i sagledam stvari na drugačiji način. Vrlo uprošćeno rečeno, kod nas je u svim pogledima i sferama potreban jedan mali „Balkan projects boost“. Oplemeniti lokalno drugim bojama iz sveta. I gledati strateški kako stvari mogu da se poboljšaju i kako dovesti strance i turiste kod nas. Fokusirati se na kvalitete koje imamo. Znam da mi imamo sigurno veće probleme ali kultura je identitet ovog naroda i ona ostaje. Ideja da pokrenem BP nastala je jer želim da vidim više naših umetnika po svim galerijama, muzejima ili svetskim umetničkim sajmovima. Znam i verujem u naše školstvo iz svog iskustva i znam da imamo pametne, talentovane ljude. Bolja internacionalna komunikacija i razmena je jedino što nam je potrebno! Sigurno će trebati dosta vremena da se ostvari Balkan Projects misija, ali već znam da se pokreću neki mikrosvetovi i da sve ovo ima veliku važnost.

 

Otišla si u Ameriku u mandatu Baraka Obame, sada živiš u Americi u mandatu Donalda Trampa. Koliko se promenila Amerika njegovim dolaskom?

On ne prestaje da uznemirava i šokira. Neke stvari su prosto neprihvatljive, na primer separacija familija na granici sa Meksikom. Meni je to neshvatljivo. Tramp je primer nazadovanja; rušenje svega lepog za šta se Amerika izborila, i za sebe i za čovečanstvo. I za ljudska prava, naravno.

 

Tvoja mladost i odrastanje u Beogradu išli su u ambijentu demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića. Kako ti se čini sadašnja politička situacija u Srbiji?

Moja tinejdž i srednjoškolska faza je protekla u šetnjama i borbi protiv režima Slobodana Miloševića i čekanju litre mleka i vekne hleba u kraju sa drugaricama. Nas četiri drugarice i penzosi iz kraja. Strepeli smo za rođake iz Srbije i iz Hrvatske, prošli smo „Oluju“ sa najbližima, ranjavanja i gubitak članova porodice. Tako da se taj rat osećao kod nas iako smo živeli u Beogradu. Bombardovanje je bilo period kada sam odlučila da ću da postanem glumica iako je to bilo sve samo ne poziv ili posao koji je bio prihvaćen u mojoj doktorskoj porodici. Tako da su rat i režim Slobodana Miloševića bili nešto kao inspiracija za umetnost.

Sadašnju političku scenu u Srbiji ne pratim!

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 8. NOVMEBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

***

NE ZABORAVITE: SVI ČITAOCI NEDELJNIKA DOBIJAJU I POKLON KNJIGU O KARAĐORĐU

 

 

Počevši od četvrtka 1. novembra čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju knjige o vladarima iz dinastije Karađorđević koje su pisali najveći stručnjaci za ovaj period.

Uz novi broj od 8. novembra na poklon se dobija knjiga o Karađorđu.

Više o ediciji i rasporedu kojim će se knjige poklanjati uz Nedeljnik pročitajte OVDE.


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.