Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Toni Bler: Od mladog komuniste do ratnog zločinca koji se kupa u milionima

U Velikoj Britaniji su toliko bili uvereni da je Bler kriv da mu ne bi pomoglo ni da je Džon Čilkot u Izveštaju koji je objavljen danas napisao da je Toni brat od tetke Majke Tereze
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 06/07/2016

Toni Bler: Od mladog komuniste do ratnog zločinca koji se kupa u milionima

Foto Profimedia

Entoni Bler je posle izveštaja britanske Vlade neformalno proglašen je odgovornim za ulazak Velike Britanije u rat sa Irakom, jer nije iscrpeo sve mogućnosti mirnog rešenja.

"Procene o pretnji koju predstavlja Sadam Husein su bile predstavljane sa neopravdanom sigurnošću. Konsekvence intervencije su bile potcenjene, a planiranje invazije nije bilo adekvatno", rekao je Džon Čilkot, autor izveštaja koji je rađen sedam godina i na koji je potrošeno 10 miliona funti. Biće objavljen u 12 tomova.

Bleru se na dušu stavlja prevelika potčinjenost američkim interesima. Zbog toga je i kolokvijalno postao poznat pod nadimkom "američka pudlica", koja je jednako rado "kevtala" i za Klintonovu i za Bušovu administraciju.

"To su ozbiljne optužbe koje zahtevaju ozbiljne odgovore. Odgovoriću detaljno kasnije tokom popodneva. Preuzeću punu odgovornost za bilo kakve greške bez izuzetka ili izgovora", odgovorio je Bler posle objave Izveštaja.

Logično je bilo i predpostaviti da će ovakav izveštaj razgaliti stare Blerove političke neprijatelje, poput bivšeg predsednika škotske vlade Aleksa Salmonda koji je izjavio je da bi Bleru moglo da se sudi za ratne zločine pred škotskim sudom.

Sada je Bler laka meta. Posle povlačenja iz politike, ostao je čovek "smanjene političke težine", ako je uopšte i imao. Otvorio je konsultantsku kuću "Toni Bler end asosijets", kao i dobrotvornu fondaciju. Uz to je imenovan za specijalnog izaslanika "četvorke za Bliski istok", gde ispred Amerike, Rusije, EU i UN nadgleda mirovne procese na Bliskom istoku. Dakle, "bacio" se na biznis, ali je ostao i u diplomatiji.

Bler je, pored ostalog, radio za američki JP Morgan. U mirovnim diplomatskim aktivnostima bio je uz egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija tokom nedavnih mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, a kako je pisao Njujork Tajms, njegova aktivnost u ovim procesima u kojima učestvuje još od 2008. rezultirala je time što je uspeo da ubedi izraelsku vladu da dozvoli katarskom mobilnom operateru Vatania Telekom da radi na Zapadnoj obali. Inače Vatanija telekom je ćerka firma kompanije koja je klijent JP Morgana. Takođe je, prema istim izvorima, "sredio" za jednog drugog klijenta JP Morgana, BG group, posao sa naftnim poljima u Gazi.

Osim sukoba interesa koji ispoljava na Bliskom istoku, Bler je iznervirao britansku javnost još nekoliko puta. Njegova konsultantska kompanija ima ugovor sa fondom Mubadala iz Abu Dabija koja je sa Gvinejom potpisala ugovor od pet milijardi dolara za iskopavanje aluminijuma i za izgradnju rafinerije. Istovremeno, Blerov "dobrotvorni fond" ima projekte sa vladom Gvineje.

Britanski mediji su udarali na savest Tonija Blera - kao da je ima - i insistiranjem da je nemoralno da savetuje predsednika Ruande, i predsednika Kazahstana Nazarbajeva. Prema navodima britanskog Telegrafa, Bler ga je savetovao kako da "ispegla" ubijanje 14 opozicionih demonstranata od pre nekoliko godina. U nezvaničnom portfoliju Tonija Blera su i poslovi u Kuvajtu, Iraku, Libiji...

Iako je u retkim odgovorima na optužbe, govorio da sa pomenutim režimima radi kako bi se u tim zemljama podigao kvalitet života i dalje razvijale vrednosti, na kraju gde god se pojavi Bler, tu su i neke milijarde. Retko daje izjave. Jednom je demantovao da poseduje bogatstvo od 100 miliona funti. Ipak, nije demantovano da zarađuje pet do sedam miliona godišnje od tri konsultantska ugovora: JP Morgan, Kola venčurs i Cirih inšurans grup, kao i da je jedno njegovo predavanje na Filipinima plaćeno 300.000 dolara.

Odnos prema Bleru koji se neguje u britanskoj javnosti oslikava i jedna anegdota. Otišao je na večeru sa porodicom, u jedan londonski restoran. Prišao mu je konobar i rekao: "Gospodine Bler, pođite sa mnom do najbliše policijske stanice, ovo je građansko hapšenje". Bivši premijer, ne toliko začuđen koliko bi se pomislilo, počeo je da se objašnjava sa konobarom dok nije došlo obezbeđenje. Ovaj garson jeste, verovatno, pomalo egzibicionista i jesto to, verovatno, uradio zarad pet minuta slave koja je svima suđena - dobio je, na primer, prostor da napiše tekst za Gardijan - ali on je samo jedan od preko milion potpisnika zvanične građanske inicijative za hapšenje Blera kao ratnog zločinca zbog rata u Iraku, zbog laži o oružju za masovno uništenje, obmanjivanje britanske javnosti i većeg dela državne administracije.

Za razliku od Pitera Mendelsona, nekada svog glavnog političkog a danas konsultantskog saborca, koji je bio u komunističkoj omladini (o čemu danas ne voli da govori), Bler je na početku mladalačke karijere bio smatran "mekom levicom" među laburistima. Ipak, bio je daleko od centra i prihvatanja tržišne ekonomije. Početkom osamdesetih je, to će se otkriti tek 2006, u internom stranačkom pismu rukovodstvu stranke napisao da je to socijalizma došao preko marksizma i da je nesumnjvo levičar.

Kasnije će ekipa mladih lavova laburista, usvojiti "treći put" Entonija Gidensa - mada ovaj teoretičar nije u blerizmu video do kraja svoju teoriju u praksi - i kreirati program "novih laburista". Glavna potka novog programa je promena statuta partije i izbacivanje "nacionalizacije" i prihvatanje tržišne ekonomije. Napuštanje principa jednakosti je zamenjeno "ostvarivanjem socijalne pravde tržišnim zakonima".

Istorija političke teorije, ipak će blerizam definisati u kategoriji "medijskog spina". Iako je u istoriju ušao po najvećoj pobedi u istoriji partije, i kao laburista koji je najduže bio premijer, njegovu političku karijeru će pamtiti po umešnosti "spina". Na partijskim izborima posle odlaska Gordona Brauna, braća Miliband su se takmičila ko će se više distancirati od Blera.

Nekadašnja velika nada srednje klase danas se razbacuje milionima, dečko koji je sanjao o društvu jednakih, danas je čovek koji se podgurkava sa davoskom ekipom dok na izolovanim prijemima razmenjuju loše viceve, uživajući u tome što je konačno "jedan od njih". Mnogi bi u Engleskoj danas potpisali naslov Šešeljeve knjige, osim što bi pridev engleski zamenili sa "korporativni".

I zato mu ne bi pomoglo ni da je Čilkot u Izveštaju napisao da je Bler zapravo brat od tetke Majke Tereze.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.