Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

U Kijevu se priča evropski, a vlada ruski

Porošenkova Ukrajina je siromašnija i nestabilnija nego Janukovičeva, a pritom nije postala ni slobodnija, ni pravednija, ni uređenija. Samo su korupcija, ultranacionalizam, šovinizam i rusofobija postali jači u prethodnih pet godina
Piše: Željko Pantelić
Datum: 29/03/2019

U Kijevu se priča evropski, a vlada ruski

Foto: Profimedia

Ukrajinu čekaju turbulentni predsednički izbori koji mogu da imaju samo dva ishoda: nestabilnost ili učvršćivanje kleptokratskog režima Petra Porošenka. Nijedan, od čak 39 kandidata u trci za predsednika, nema šansu da osvoji ni četvrtinu glasova u prvom krugu, a kamoli natpolovičnu većinu. Po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, komičar Vladimir Zelenski je jedini koji može da dobije više od 20 odsto glasova. Iza njega su prilično udaljeni Porošenko i Julija Timošenko koji će voditi borbu za ulazak u drugi izborni krug. Ostali kandidati, uključujući Jurija Bojka i Anatolija Gricenka, nemaju ni teorijske šanse da se nađu u drugom krugu predsedničkih izbora.

Kada je Porošenko pobedio u prvom krugu prethodnih izbora, održanih posle Evromajdana, sa gotovo 55 odsto glasova, dobar deo Ukrajinaca nije mogao da pretpostavi da će na kraju Porošenkovog mandata Ukrajina biti tako slična Rusiji, a njen predsednik, praktično, deblji brat blizanac omraženog neprijatelja u Kremlju. Porošenkova Ukrajina je siromašnija i nestabilnija nego Janukovičeva, a pritom nije postala ni slobodnija, ni pravednija, ni uređenija. Samo su korupcija, ultranacionalizam, šovinizam i rusofobija postali jači u prethodnih pet godina.

Ukrajinci, osim što imaju u proseku 80 evra manje mesečno, u odnosu na 2013, suočavaju se sa visokim cenama gasa, zbog čega su se više smrzavali nego što su se grejali ove zime. Porošenkov režim je više bio zaokupljen stavljanjem pod kontrolu medija, tužilaca, sudija, službi državnog aparata nego izgradnjom pravne države i poboljšanjem standarda građana. Radio je na gušenju ljudskih prava i sloboda, uključujući prava i slobode manjina: ne samo ruske već i mađarske, poljske, rumunske. Porošenku čak ni ujedinjenje ukrajinske pravoslavne crkve i dobijanje autokefalnosti nije pomoglo da popravi rejting u biračkom telu, kao ni uvođenje vanrednog stanja i rusofobija koja je u svojoj tuposti poprimila i groteskne aspekte.

Julija Timošenko je drugo lice iste medalje. U Ukrajini se priča evropski ali se vlada ruski, i Timošenkova ne predstavlja izuzetak. Velika enigma je Vladimir Zelenski. Ukrajinski komičar koji je svoj pokret nazvao po popularnoj televizijskoj seriji "Sluga naroda", u kojoj glumi glavnu ulogu, vodi vrlo efikasnu i zabavnu kampanju s kojom je uspeo da ostane nedorečen oko svih krucijalnih pitanja: EU, NATO, Rusija, Krim, Donbas.

Popularnost Zelenskog, posebno među Ukrajincima ispod 40 godina, pokazatelj je da građane mnogo više tište problemi svakodnevnog života -- korupcija, nepotizam, neefikasan pravosudni i administrativni aparat, organizovani kriminal, siromaštvo -- nego geopolitika i visokoparna politička pitanja. Negativni aspekti ukrajinskog mlađeg izdanja Bepea Grila je njegova veza sa ukrajinskim oligarhom Igorom Kolomojskijem, neiskustvo i odsustvo kapaciteta da se uspešno suprotstavi duboko korumpiranom i devijantnom represivnom aparatu, uključujući i obaveštajne službe.

Budući da Kolomojskij važi za prijatelja Julije Timošenko, ne isključuje se mogućnost da bi dobitna kombinacija za pobedu nad Porošenkom, ne samo na predsedničkim izborima već i za Radu sledeće jeseni, mogao da bude par Zelenski--Timošenko. Međutim, ekstremna desnica se toliko ukorenila u policiji, vojsci, obaveštajnim službama, a Porošenko i njegov ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov drže u šaci gotovo sve medije, tužioce, sudije i ostale poluge vlasti, da nije teško zamisliti ozbiljne nemire u Ukrajini u periodu između predsedničkih i parlamentarnih izbora. Pogotovo ako Kijev dobije novog predsednika.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.