Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

U susret 8. martu: Nikola Tesla i patrijarh Pavle dobili kecelje

U okviru nedelje obeležavanja 8. marta nekoliko aktivistkinja ženskih organizacija izvelo je u Beogradu perfomans, kako bi skrenule pažnju na nevidljiv i neplaćen ženski rad, kao i na neravnopravnost, za koju kažu da je i dalje prisutna
Datum: 06/03/2019

U susret 8. martu: Nikola Tesla i patrijarh Pavle dobili kecelje

Twitter Screenshoot

Jutros su sa keceljama osvanuli spomenici Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću i Dositeju Obradoviću u Studentskom parku, spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu, Borislavu Pekiću na Cvetnom Trgu i Nikoli Tesli ispred Elektrotehničkog fakulteta.

Reč je o akciji koju je u susret Osmomartovskom protestnom maršu sprovela grupa feminističkih organizacija - Mreža Žena u crnom, Centar za ženske studije Beograd, Zadruga Oktobar, Inicijativa #MameSuZakon, Ne davimo Beograd i druge. 

Na nekoliko spomenika muškaraca koji su važni za nacionalnu istoriju one su okačile kecelje sa porukama poput "Nauka je ženskog roda", "Abortus je žensko pravo" i "Podržavam ženski štrajk"...

U okviru nedelje obeležavanja 8. marta nekoliko aktivistkinja ženskih organizacija izvelo je u Beogradu perfomans, kako bi skrenule pažnju na nevidljiv i neplaćen ženski rad, kao i na neravnopravnost, za koju kažu da je i dalje prisutna.

"Ovom akcijom skrenuta je pažnja na nevidljiv i neplaćenih ženski rad, ugrožavanje radnih i reproduktivnih prava žena, zamah u klerikalizaciji društva, odlaganje uvođenja seksualnog obrazovanja u školama, kao i na značajno manje prisustvo spomenika važnim ženama iz naše istorije u javnom prostoru", navedeno je u njihovom saopštenju. 

Kecelje su ljubičaste boje - simbol međunarodnog štrajka žena i feminističkog otpora. 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Saša
07.03.2019 - 11:54
Ne kapiram
Prava na naknadu rada su osporena i muskarcima, svi znamo gde zivimo, pravo na abortus je garantovano pravo svake zene, one koje su ravnopravne u poslu moraju biti i ravnopravne u plati. Feminizam ne sme biti -izam u klasicnom smislu vec obaveza svakoga da se prema ravnopravnom u obavezi ponasa ravnopravno u naknadi.