Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Uhapšen vlasnik KickAss Torrents: Kraj intenet piraterije?

KickAss Torrents (KAT), inače, bio je najbolje rangiran "piratski sajt" prema godišnjoj listi koju je sastavio Torrent Freak za 2016. godinu
Priredila Marija Božić
Datum: 21/07/2016

Uhapšen vlasnik KickAss Torrents: Kraj intenet piraterije?

Artem Valuin, za koga se pretpostavlja da je vlasnik sajta, uhapšen je u Poljskoj po poternici SAD, a domeni povezani sa sajtom su ugašeni. Tridesetogodišnji Ukrajinac optužen je za kršenje autorskih prava, udruživanje sa ciljem kršenja autorskih prava i udruživanje s namerom pranja novca. Vlasti SAD tražiće njegovo izručenje, prenosi N1. Maksimalna zatvorska kazna za distribuiranje ilegalnog sadržaja u SAD iznosi pet godina dok bi, za krivično delo pranja novca Valuin mogao da dobije kaznu od dvadeset godina.

KickAss Torrents (KAT), inače, bio je najbolje rangiran "piratski sajt" prema godišnjoj listi koju je sastavio Torrent Freak za 2016. godinu.

Sajt je počeo sa radom 2008. godine i od tada su korisnici mogli besplatno da preuzimaju piratski sadržaj poput filmova, muzike i video igara. Popularniji je i od sajta Pirate Bay koji je takođe, bio privremeno ugašen pre dve godine. Sajtovi ove vrste funkcionišu tako što korisnici međusobno razmenjuju fajlove bez posrednika. Nekada je postojao centralni server, a sada korisnici sami šalju fajlove (seed) i drugi ih preuzimaju (peer). Procenjuje se da vrednost sadržaja koji se na ovom sajtu mogao naći iznosi skoro milijardu dolara, a ostaje da se vidi da li će ovo biti kraj piraterije ili još jedan u nizu pokušaja sprečavanja krađe intelektualne svojine.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.