Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ukaljani izbori

Donald Tramp ne zaslužuje ni poštovanje ni blagonaklonu sumnju
Piše: Pol Krugman
Datum: 20/01/2017

Ukaljani izbori

Foto Profimedia

CIA je utvrdila da su hakeri ruskih vlasti radili na tome da preokrenu rezultat izbora 2016. u korist Donalda Trampa. To je bilo očigledno mesecima, ali agencija je oklevala da objavi taj zaključak pre izbora strepeći da će se to shvatiti kao politički potez.

U međuvremenu je FBI deset dana pre izbora, a to se našlo u svim televizijskim vestima i novinskim naslovima, objavio pismo sa snažnim nagoveštajem da možda postoje novi optužujući dokazi protiv Hilari Klinton - a ispostavilo se da doslovno nije pronađeno ništa.

Da li je mešavina ruskog hakovanja i intervencije FBI-ja promenila ishod izbora? Da, Hilari Klinton izgubila je u tri savezne države - u Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji - za manje od jednog procenta, a u Floridi za nešto više. Da je pobedila u bilo kojoj od njih, bila bi novoizabrana predsednica SAD.

I ne bi pobedila za dlaku. Čak i ovako je dobila gotovo tri miliona glasova više od svog protivnika, čime se približila broju pojedinačnih glasova s kojim je Džordž Buš Mlađi pobedio 2004.

Prema tome, ovo su bili ukaljani izbori. Koliko znamo, nisu bili pokradeni u smislu da su glasovi pogrešno prebrojani, ali rezultat je ipak nelegitiman. Većina birača glasala je protiv pobednika, a on je većinu glasova elektora dobio zahvaljujući stranom mešanju i izopačenom strančarenju domaćih službi za sprovođenje zakona.

Pitanje je sada šta učiniti s tim zastrašujućim saznanjem sledećih meseci i godina. Verovatno bi se novoizabranom predsedniku mogao uputiti poziv da deluje kao iscelitelj, da se ponaša s poštovanjem prema većini Amerikanaca koji su glasali protiv njega i njegove krhke pobede u Elektorskom veću. Aha, kako da ne. Umesto toga dobili smo sumanute optužbe da su milioni ljudi glasali nelegalno, lažne tvrdnje o ubedljivoj pobedi i nipodaštavanje obaveštajnih službi.

Drugi pristup, a time će se pozabaviti mnogi mediji, bila bi normalizacija sledeće vlade, u osnovi pretvaranje da je sve u redu. To bi bilo opravdano kada bi postojali makar nagoveštaji odgovornog ponašanja budućeg predsednika. No, zapravo je jasno da Tramp, koji je u do sada nezapamćenom i vrlo verovatno neustavnom sukobu interesa - namerava da politiku SAD oštro udalji od one bliske većini Amerikanaca, uključujući i jasno okretanje prema Rusiji.

Ništa što se dogodilo na dan izbora i što se događa sada nije normalno. Svako ko odbija da prihvati tu realnost u suštini je saučesnik u propadanju naše republike. Predsednik će imati mnogo zakonskog autoriteta, što se mora poštovati, ali van toga ništa. On ne zaslužuje poštovanje, on ne zaslužuje blagonaklonu sumnju.

A kada njegova administracija počne kritiku da naziva nerodoljubljem, odgovor treba da glasi: Mora da se šalite. Tramp je, prema svim nagoveštajima, "sibirski kandidat", postavljen uz pomoć neprijateljski nastrojene strane sile i pun poštovanja prema njoj. A njegovi kritičari nisu dovoljno rodoljubivi?

Hoće li priznavanje mrlje na dolazećoj administraciji doneti ikakvog dobra? Možda će podstaći savest kod makar šačice republikanaca. Ne zaboravite, mnogo štošta, mada ne sve, što Tramp namerava da uradi mogu da spreče svega tri republikanska senatora.

Pošto je politika takva kakva je, moralna kičma na Kapitol hilu ojačala bi kad bi postojali jasni znaci da je javnost zgrožena onim što se dešava. A kroz dve godine biće prilike da se ta zgroženost neposredno oseti - ne samo na izborima za Kongres, nego i na glasanju za vlast u saveznim državama.

S druge strane pak, zgroženost ukaljanom izbornom prošlošću ne može biti jedina politika opozicije. Od ključne važnosti biće i održavanje rasprave o stvarnoj politici. Sve što smo do sada videli nagoveštava da će Tramp potpuno izneveriti interese belih glasača iz radničke klase, svojih najvatrenijih pristalica, da će im oduzeti zdravstveno i penzijsko osiguranje, a ta izdaja mora se isticati.

Trebalo bi da budemo u stanju da kritikujemo i način na koji je Tramp došao na vlast i način na koji tu vlast koristi. Lično, i dalje se trudim da gnev tinja u meni - ne bi donelo ništa dobro kad bi se rasplamsao, ali ne smem mu dozvoliti ni da se ohladi. Ovi izbori bili su uvreda i to ne smemo da zaboravimo.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.rodja
20.01.2017 - 23:50
Pljuvanje u dalj
Ovaj gospodin je, ili zalutao ,ili voli bajke. Mnogo više me zanima ,zašto to prenosite, kada to imamo i kod kuće, pa vas to nije zanimalo, tudje \"muke\" su sladje?.