Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Ukinuti lokalne izbore

Nedeljnik je pokrenuo inicijativu da se menja izborno zakonodavstvo u Srbiji - ili da stranke budu vlasnici mandata (pošto za njih glasamo) - ili da menjamo sistem, odnosno da glasamo za kandidate i njihov obraz, a ne za stranke iza kojih se kriju razni preletačevići. Ako se to ne desi, onda naredne lokalne izbore treba bojkovati. Ionako više ničemu ne služe
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 15/07/2016

Ukinuti lokalne izbore

Lokalne izbore u Srbiji bi trebalo ukinuti jer više apsolutno nemaju nikakvu svrhu, ali zaista. Zbog čega bi građani glasali ako smo - samo tri meseca nakon izlaska na birališta - svedoci da odbornici opozicionih stranaka na centralnom nivou, prelaze u tabor vladajućih, uglavnom u Srpsku naprednu stranku? Izborna volja je prekrojena i poništena u gotovo svakoj opštini gde naprednjaci nisu osvojili značajnu većinu da lagano formiraju vlast. Rezultati izbora su postali beznačajni. Ne samo na Vračaru.

Džabe trošimo državni budžet na lokalne izbore kada ničemu ne služe, a ogromne su pare u pitanju. Otužna su obrazloženja odbornika Demokratske stranke, ili Tadićevog SDS-a, koja slušamo poslednjih dana - zašto su prelomili da napuste te partije i priklone se SNS-u ili Vulinu i Palmi. Čak i one koji su u kampanji oštro kritikovali i slali otrovne strelice na račun Aleksandra Vučića danas nije stid ili sramota da se priklone premijerovoj stranci. Ne mislim samo na Aleksandra Senića, dojučerašnjeg najbližeg Tadićevog saradnika iz Rače koji je tvrdio da Vučić mrzi sve koji nisu zavedeni njegovom demagogijom. Da li Vučić sada voli Senića? Ili Senić ne mrzi Vučića?

Sijaset je ovakvih primera iz političke istorije, što je uostalom izvesnom Belom iz Mladenovca poslužilo da na izbore izađe kao Preletačević i osvoji 20 odsto glasova. Bila je to ozbiljna izborna parodija koju očigledno niko ozbiljno nije shvatio. Ili je to postala naša politička realnost.

Vučiću, ali i budućim vladarima u Srbiji, je jeftinije da ukinu lokalne izbore i uvedu takozvane uprave u svim opštinama. Ko je na vlasti u Nemanjinoj, taj neka odlučuje i o sudbini građana u Lajkovcu, Crnoj Travi ili Smederevskoj Palanci. Svejedno je. Kasa će ostati punija, a koliko bi vrtića, škola ili puteva moglo da bude izgrađeno od novca koji se potroši u kampanji može samo da se nasluti. I to zaista više nije demagoško ili populističko pitanje, makar u ovoj i ovako politički pismenoj Srbiji.

Ta evropska tekovina da su odbornici vlasnici mandata, a ne stranke na čijoj su listi izabrani, ovde je najbrutalnije i bezobrazno pogažena. Trgovina je postala ključni termin u našoj lokalnoj politici. Nismo očigledno dorasli tom evropskom modelu. Ili su naši političari samo skloniji korupciji nego njihove kolege rasute širom evropskog dvorišta?

Zato je Nedeljnik pokrenuo inicijativu da se menja izborno zakonodavstvo u Srbiji - ili da stranke budu vlasnici mandata (pošto za njih glasamo) - ili da menjamo sistem, odnosno da glasamo za kandidate i njihov obraz, a ne za stranke iza kojih se kriju razni preletačevići. Ako se to ne desi, onda naredne lokalne izbore treba bojkovati. Ionako više ničemu ne služe. Osim, doduše, za lične interese lokalnih političkih "gromada" i moralnih "liliputanaca".   

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.