Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Ustoličenje vladike Grigorija: Veliki broj vernika, vladika, a očekuje se i Milorad Dodik

Njegovo preosveštenstvo episkop Grigorije biće uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i cele Nemačke
Datum: 16/09/2018

Ustoličenje vladike Grigorija: Veliki broj vernika, vladika, a očekuje se i Milorad Dodik

Foto Nezavisne novine

U Hramu Svetog Save u Dizeldorfu počela je Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će Njegovo preosveštenstvo episkop Grigorije biti uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i cele Nemačke, preneo je Blic.

Ustoličenje će obaviti episkop Lavrentije koji je bio prvi episkop Srpske pravoslavne eparhije zapadnoevropske i australijske sa sedištem u Londonu od 1969. do 1990. godine.

Ustoličenju prisustvuje više od deset episkopa, među kojima su zapadnoevropski Luka, austrijsko-švajcarski Andrej, bihaćko-petrovački Sergije, skandinavski Dositej, timočki Ilarion, temišvarski Lukijan, raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni vladika Konstantin, kao i dvojica ruskih vladika Marsko i Tihon.

Na ustoličenje je stigao i veliki broj vernika iz Srbije i Republike Srpske, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

PROČITAJTE JOŠ:  Šta je sve vladika Grigorije rekao u prvom intervjuu po odlasku u Nemačku

 

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 2018. godine, episkop Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i cele Nemačke.

Episkop Grigorije rođen je 17. decembra 1967. godine u Varešu. Srednju bogoslovsku školu završio je 1988. godine u Beogradu, nakon čega je upisao Bogoslovski fakultet, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Zamonašen je u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle je sa episkopom Atanasijem (Jevtićem) otišao u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja.

U čin jerođakona rukopoložen je 17. jula 1992. godine, a u čin jeromonaha 19. avgusta iste godine. Bogoslovski fakultet završio je 1994. godine, a doktorirao 2014. godine.

Tvrdoški iguman postao je 1996. godine, a arhimandrit 19. avgusta 1997. godine. Kao episkop zahumsko-hercegovački i primorski ustoličen je 1999. godine, po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha Pavla.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.PDVNK bre
16.09.2018 - 22:22
Svakaki su popovi danas
Nesto se ne secam da li je to onaj koji je ljubitelj Pape i ekumenizma! I koji je bio na proslavi Dana nezavisnosti NDH. Mozda gresim..........
Sumadinac
18.09.2018 - 20:15
kako
vladika iz bih, zar iz srbije nema kadrih ...