Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Vanredno stanje u Šarlotu: Policajac ubio Afroamerikanca, na ulicama nasilje, suzavac i požari

Neredi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak uveče, nakon smrti Kita Lamonta Skota (43), za koju je odgovoran policajac Brentli Vinson, takođe Afroamerikanac, u međuvremenu smenjen s dužnosti
Datum: 22/09/2016

Vanredno stanje u Šarlotu: Policajac ubio Afroamerikanca, na ulicama nasilje, suzavac i požari

Foto Tanjug

Guverner savezne američke države Severna Karolina proglasio je vanredno stanje posle drugog dana nemira u gradu Šarlot, pokrenutih nakon što je policajac ubio muškarca afroameričkog porekla. Guverner Pet Mekrori je naložio i raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde.

Neredi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak uveče, nakon smrti Kita Lamonta Skota (43), za koju je odgovoran policajac Brentli Vinson, takođe Afroamerikanac, u međuvremenu smenjen s dužnosti.

Skot je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svedoci kažu da je bio nenaoružan.

I drugu noć zaredom održani su protesti u centru grada u kojima je jedan demonstrant teško ranjen, a četiri policajca povređena.

Prvobitno je javljeno da je taj muškarac ubijen, ali su kasnije gradske vlasti na Tviteru povukle tu informaciju i objavile da je teško ranjen i da je priključen na aparat za disanje.

Policija je upotrebila suzavac protiv stotine demonstranata koji su napali i novinare, lomili prozore i izazivali manje požare, naveo je BBC.

Protest je počeo mirno, ali je onda došlo do pucnjave u kojoj je teško ranjen muškarac. Gradski zvaničnici tvrde da u njega nije pucala policija.

Foto Tanjug
Foto Tanjug/AP

 

Demonstranti su onda počeli flašama i petardama da gađaju policiju, koja je odgovorila suzavcem. Povređena su četiri policajca.

AP prenosi da se u jutarnjim satima situacija smirila i da zaposleni u hotelima i restoranima rašciščavaju staklo od polupanih prozora.

Lokalna policija navela je na Tviteru da je prvog dana protesta povređeno oko 12 policajaca.

"Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Šarlot je oduvek bio tih, ali sada je vreme da postane glasan", kazala je Blaš Pen, dugogodišnja aktivistkinja.

Foto Tanjug
Foto Tanjug/AP

 

Protesti u Šarlotu usledili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Olkahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroamerickog porekla.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.