Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Veliko istraživanje: Koliko je građana Srbije za uspostavljanje monarhije

Plus velika analiza kako bi izgledala potencijalna kampanja i kakve bi rezultate dala, o čemu su za Nedeljnik govorili marketinški stručnjak Srđan Šaper, akademik Matija Bećković, bivši ministar i član Krunskog veća Milan Parivodić, predsedavajući Krunkog veća Dragomir Acović, sociolog Milan Nikolić...
Datum: 07/07/2016

Veliko istraživanje: Koliko je građana Srbije za uspostavljanje monarhije

Foto Profimedia

Istraživanje Nedeljnika i agencije Ninamedie o odnosu građana Srbije prema monarhiji, pokazalo je da više od četvrtine želi da vidi Srbiju sa monarhističkim uređenjem. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 10. do 17. juna, telefonskim anketiranjem na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika na teritoriji Republike Srbije. Na pitanje kako bi glasali kada bi se održao referendum o uvođenju monarhije, 26 odsto građana glasalo bi "za".

Istraživanje je pokazalo da je podrška monarhiji veća među muškarcima (30%) nego među ženama (21,2%), kao i da starija populacija više naginje monarhističkom uređenju, jer među starijima od 60 godina 28,8 odsto njih bi voleli da vide Srbiju kao kraljevinu. Interesantno je da je veća podrška monarhiji među populacijom od 18 do 29 godina, nego među onima koji su stariji od 30 godina.

Magazin Nedeljnik je u novom broju objavio detaljno istraživanje prema različitim društvenim grupama razvrstanim po starosti, obrazovanju, tipu naselja, radnom statusu, ličnim primanjima... Takođe je zabeleženo da je izuzetno mala podrška monarhiji zaposlenih u državnom sektoru (9,3 %), dok među zaposlenima u privatnom sektoru podrška prelazi 30 odsto, a najveća je među onima sa visokim primanjima gde ima nešto više od 37 odsto.

Ovi rezultati su prilično iznenađujući imajući u vidu da o ovoj temi nije vođena ozbiljnija javna polemike, osim u zatvorenim monarhističkim krugovima, niti je bilo ozbiljnijeg sučeljavanja argumenata, zbog čega se postavlja pitanje ako bi svaki četvrti Srbin bi glasao da se "vrati kralj", šta bi bilo sa "preostalom trojicom" ako bi se upriličila ozbiljna kampanja za uvođenje monarhije.

"Kada sam upoznao princa Aleksandra, 1997. godine, radili smo jedno ovakvo istraživanje koje je pokazivalo da je tada petnaestak procenata ispitanika bilo za uvođenje monarhije. Dakle, broj se donekle uvećao, verovatno kao posledica zasićenosti građana političkim sistemom ili istim licima u politici", kaže za Nedeljnik Srđan Šaper, osnivač "McCann Grupe".

"Prestolonaslednik je izuzetan i ispravan čovek, demokrata, obrazovan, i voli Srbiju; ali sa druge strane, srpski presto je načinjen mnogo više od trnja nego od zvezda, i onima koji su na njemu sedeli sudbina nije bila naklonjena - četvoro naših vladara je ubijeno u 19. i 20. veku, četvoro je proterano iz zemlje, u krevetu su i na prestolu umrli knez Milan Obrenović koji je vladao samo tridesetak dana, knez Miloš - ali posle dvadeset godina izgnanstva - i kralj Petar Prvi koji je pre toga predao vlast, a i sam je bio prognanik. Kada ovom spisku dodamo i Stambolića, Đinđića i Miloševića, zaista ne izgleda da je lako vladati našom zemljom.

U tom smislu referendumska obnova monarhije, ako bi do nje i došlo, verovatno bi značila još jednu podelu u društvu, skoro sigurno na liniji 51-49 odsto čak i posle najubedljivije kampanje, sa svim dramatičnim posledicama - idejom da se pravi novi referendum, nezadovoljstvom onih krajeva koji nisu bili za ovakvo rešenje, populističkim pitanjima u vezi s kraljevskom porodicom, apanažom, dvorom, dvorjanima, troškovima, naslednicima prestola i njihovom (ne)prihvatljivošću... - koje bi verovatno bile danima, mesecima i godinama tema tabloida sve do trenutka u kome bi većina bila za obnovu republike, mirnim putem ili po svaku cenu, ne zna se."

Akademik Matija Bećković ima savet za one koji bi tu kampanju vodili: "Da prosto ne misle da je to nešto što bi svi da imaju pa neće, nego da se to ima ili se nema. Ko je jednom imao krunu, nije u nju skupljao kišnicu, nego ju je držao na glavi."

Nedeljnik je uz istraživanje Ninamedije objavio i veliku analizu kako bi izgledala potencijalna kampanja i kakve bi rezultate dala, o čemu su za Nedeljnik govorili marketinški stručnjak Srđan Šaper, akademik Matija Bećković, bivši ministar i član Krunskog veća Milan Parivodić, predsedavajući Krunkog veća Dragomir Acović, sociolog Milan Nikolić...

CELO ISTRAŽIVANJE PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 10Sva polja su obavezna.Dragomir Stojanović
07.07.2016 - 23:59
Monarhija
Sigurno je da bi većina građana odavno bila za monarhiju da nam se nije pojavio ovakav prstolonaslednik koji se nije udostojio da svoj maternji jezik, jezik svog naroda nauči kako treba. Pa čak i sada posle više od dvadeset godina koliko je u Srbiji on nije mrdnuo od početnog tečaja.Nema tu nikakvog opravdanja, jer onaj ko ceo život živi kao pretedent na presto svojih dedova morao je da bude potpuno spreman za isti. Pa on ni svoju decu nije naučio jeziku, kao ni običajima a sumnjam i istoriji Srbije i srpskog naroda. I kao takav izazvao je potpunu antipatiju kod većine naroda tako da sa njim monarhije i nema.
Marko
07.07.2016 - 23:59
Uvek za kralja
Naravno da je kralj bolji od svih skorojevica koji nam dolaze na predsednicka mesta. Za dinastiju se makar zna da je obrazovana, u srodstvu sa vodecim porodicama u Evropi i da imaju dovoljno novca da ne moraju da pljackaju drzavnu kasu, kao sto to rade dosadasnji \"visoki\" funkcioneri. I vratice se Karadjodjevici na presto, samo je potrebno strpljenje, cega oni imaju na pretek.
Mija
08.07.2016 - 11:24
Patka
Radite nesto pametnije i korisnije...razmazeni, beogradski lenjivci...
kimi
08.07.2016 - 12:29
POREKLO
Što se tiče Beograda, gledano poreklom: oni koji su poreklom iz Šumadije su većinom za monarhiju, dok su Ličani, Hercegovci, Crnogorci protiv
Rocco
08.07.2016 - 14:16
Povratak u buducnost
Oni koji se zanose kritikama, upucenim Prestolonasledniku o nedovoljnom znanju Srpskog jezika, dokazuju da su nesposobni da razmisljaju sopstvenom glavom ili su anti Srbi, koji ne zele nista dobro svom narodu i svojoj drzavi. Ustavna Parlamentarna Monarhija, kao oblik drzavnog uredjenja je apsolutni nacionalni interes drzave Srbije. Sa obnovom Monarhije, Srbija bi u najkracem vremenu postigla privredni i svakojaki drugi razvoj kao sto ga je imala za vreme Kralja Petra prvog, Kralj bi bio simbolicka licnost i kao dobar domacin u kuci vodio bi racuna o stabilnosti, blagostanju i napretku svog naroda i svoje Drzave. Kada bi oni koji su u drustvu gde se diskutuje o za ili protiv Monarhije, razmisljali o obakvim gore navedenim argumentima ne bi brkajuci kaziprstom po nozdrvama i lizuci svoje sline govorili kao iz topa: (pa Kralj neeeezna Srrrrrpski). Eto e sada je samo pitanje, koliko u Srbiji ima tih slinavih Petokolonasa ?????
SHOULDISTAYORSHOULDIGO
09.07.2016 - 14:17
Nije ni vazno, sve bi bilo isto
Cime se vi bavite? Birate ime za brod koji tone? Monarhija ili republika nece nista promeniti! I dalje cemo biti zaostali i korumpirani... Treba menjati svest ljudi, mentalitet, narav... Niti drzava voli nas, niti mi volimo drzavu! Tako ne moze, zato sve propada...
Hercegovac
10.07.2016 - 20:01
Hercegovci za monarhiju
\"Što se tiče Beograda, gledano poreklom: oni koji su poreklom iz Šumadije su većinom za monarhiju, dok su Ličani, Hercegovci, Crnogorci protiv\" Ispravka: poreklom iz Šumadije i Hercegovine su za monarhiju, a Crnogorci i Ličani su za ovo drugo
Hercegovac
10.07.2016 - 20:01
Hercegovci za monarhiju
\"Što se tiče Beograda, gledano poreklom: oni koji su poreklom iz Šumadije su većinom za monarhiju, dok su Ličani, Hercegovci, Crnogorci protiv\" Ispravka: poreklom iz Šumadije i Hercegovine su za monarhiju, a Ličani i Crnogorci za ovo drugo, veruj mi... Uostalom svi znaju za ovu podelu. I dodao bi još, kad bi se raspisao referendum, trebale bi se stvari staviti na ovo: oni koji su za republiku nemaju ništa protiv trenutnog državnog uređenja... Hvala
Marko
04.05.2017 - 15:26
Dilema
Ne znam ja sam u dilemi, voleo bi da cujem vise misljenja?
Pavle
16.06.2017 - 16:30
Hajde da probamo
Niste vi Srbi normalni, zato ste tu gde jeste. A ta filozifija ,,hajde da probamo jer još samo to nismo\'\' bi od Srbije da je živi čovek napravilo najvećeg narkomana na svetu.