Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Venci, himne, zastave

Odavno se govori ne samo o agoniji novinarstva kao profesije i smrti publike koja guta sve besmislenije i besmislenije sadržaje i zato ne želim da se pravdam, niti ko to od mene traži, niti bi cela ta stvar imala svrhe
Piše: Milan Radonjić
Datum: 04/10/2016

Venci, himne, zastave

Foto: Vlada Srbije

Priznajem bilo mi je malo glupo kada sam čuo da je Vučić proveo tri dana u Parizu a da sam ja kao stalni saradnik Nedeljnika, izmešten sa desne obale Dunava na desnu obalu Sene, za to saznao tek kada je srpski premijer krenuo kući. Naime iako svakodnevno pratim i srpske i francuske news portale kao i svi koji se u mladosti navuku na drogu zvanu žurnalizam (od francuske reči Jour - dan), nisam uspeo da vidim ni jednu najavu te posete, niti je i jedan francuski medij preneo makar najmanju vest o celom događaju, a kamo li ga bilo kako najavio unapred.

Dobro, novine naime pišu o temama koje su ljudima važne. O krizama i načinima kako da se one prevaziđu,ili o budućnosti, uopšte o onome što će biti važno sutradan dok politika na Balkanu i dalje uglavnom služi za bavljenje prošlošću i generisanje problema, ne za njihovo rešavanje.

Odavno se govori ne samo o agoniji novinarstva kao profesije i smrti publike koja guta sve besmislenije i besmislenije sadržaje i zato ne želim da se pravdam, niti ko to od mene traži, niti bi cela ta stvar imala svrhe. Ovde je reč o nečemu drugom, reč je o dubokoj irelevantnosti svega što dolazi sa Balkana. Jednostavno od ljudi koji vode te države se ništa ne očekuje. Odavno. Očekuje se jedino da popune svoje cipele odela i svoje stolice i da ništa kapitalno ne upropaste. Da ne obore neku skupocenu vaznu ili da nehotice ne uvrede sagovornika.

Tu nije reč samo o aroganciji Metropole u odnosu na Provinciju. Reč je naime o kašnjenju, o deplasiranim temama, o nesposobnosti da se napravi iskorak. Da se bude relevantan. Kašnjenje je toliko da se stiče utisak kretanja unazad, regresije koja je samo usporena, ne i zaustavljena. Na kraju krajeva reč je o zabludama koje traže žrtve, jer neko na kraju uvek mora da plati račun za taj teatar apsurda.

Misija je dakle uspešno obavljena. Trake na vencima su precizno postavljene, himne sa pažnjom odslušane, glave pognute pred zastavama, a zar to nije nešto, iako nije novinska vest.

 

 

Tekst je prethodno objavljen na stranici autora na platformi Moj Nedeljnik


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.