Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Vesna Rakić Vodinelić o ograničenju mandata: "Ideja je dobra zbog obnove političke elite, mogla bi da se nađe u Sporazumu sa narodom"

Rakić Vodinelić je za Nedeljnik rekla da se na političkoj sceni već dvadeset godina pojavljuju ili smenjuju samo stara lica u gotovo svim institucijama vlasti
Datum: 11/02/2019

Vesna Rakić Vodinelić o ograničenju mandata: "Ideja je dobra zbog obnove političke elite, mogla bi da se nađe u Sporazumu sa narodom"

Foto: Medija centar Beograd

"Ideja o ograničenju predsedničkog i premijerskog mandata na ukupno osam godina je veoma zdrava i dobra, zato što je okolnost, da kod nas mandati nisu ograničeni, stvorila jednu novu vrstu klase ili kaste starih političara", izjavila je za Nedeljnik profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" i predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić.

Rakić Vodinelić je dodala da se tako na političkoj sceni već dvadeset godina pojavljuju ili smenjuju samo stara lica u gotovo svim institucijama vlasti.

"Ideja o ograničenju mandata na osam godina je dobra i u smislu obnove onoga što se zove politička elita ili, možda bolje reći, politička kasta", rekla je Rakić Vodinelić.

Ona je rekla i da bi se takva ideja mogla naći u opozicionom Sporazumu sa narodom, čiji je potpisnik i Nova stranka.

"Kako da ne! Nećemo biti duže od dva mandata, nikako, niti ćemo se pojavljivati na bilo kojoj javnoj funkciji. Ako smo već bili, nećemo ponovo", rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

***

Ovu ideju je, da podsetimo, izneo glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić. On je gostujući na N1 izjavio da bi najveća stvar za našu demokratiju bila da se političarima ograniči mandat na osam godina.

"Mislim da ovo zaista može da bude korisna stvar, jer kada imate raspolućeno društvo i tešku situaciju, onda iz toga može da se izrodi nešto dobro. Ljudi nisu na ulicama ni zbog Kosova, ni zbog političara, ni zbog političkih ideja, već zbog demokratije. Zamislite da ste 1997. godine znali da Milošević odlazi za godinu dana. Ne bi bilo ni bombardovanja, ni rata, ničega ne bi bilo", rekao je između ostalog Lalić, dodajući da je osam godina optimalni period koji bi jedan političar trebalo da provede na vlasti.

 

Pročitajte još

Kolumna Veljka Lalića: Ugovor s političarima

 

A šta vi mislite o ovoj ideji?

Da li ste za ograničavanje mandata političarima na 8 godina?
Da
Ne
Nemam stav
Make a Quiz in Minutes | Quiz Maker

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Ratko
12.02.2019 - 10:23
Ponavljam svoje mišljenje
Ne osam godina nego \"Najviše dva međuizborna mandata, koji ne mogu biti duži od četiri godine.\"