Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori, možda je rešenje da svi dođu ovamo"

"Bolje je što su mi zabranili da uđem u Crnu Goru nego da su me pustili, pa zabranili da izađem", kaže akademik Matija Bećković
Datum: 18/12/2018

"Više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori, možda je rešenje da svi dođu ovamo"

Foto: Nedeljnik

Akademik Matija Bećković, kome su vlasti Crne Gore nedavno zabranile ulazak u tu zemlju, kaže da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srba i Srbije. On dodaje da je bolje što su mu zabranili da uđe u Crnu Goru nego da su ga pustili, pa zabranili da izađe.

"Pokušavaju da dokažu da nije bilo ono što je bilo i poništavaju odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi. Kako se mogu poništavati odluke drugog naroda", kazao je Bećković.

Bećković za Vesti onlajn kaže da ne zašto mu je pridala toliki značaj jedna članica najjačeg vojnog saveza na svetu i kako može da zazire od bilo kojeg pesnika, a kamoli od mene. 

"Jedino ako to nije uslov za otvaranje nekog novog poglavlja za ulazak u EU. S druge strane, čini se da je moja persona uzeta samo kao simbol, a da su persone non grata svi Srbi u današnjoj Crnoj Gori. Uostalom, bolje je što su mi zabranili da uđem u Crnu Goru nego da su me pustili, pa zabranili da izađem", naveo je. 

Upitan da li je iznenađen izostankom reakcije Beograda na takvu odluku crnogorskih vlasti, Bećković kaže da i jeste i nije. 

"Kao da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srbije i Srba, a zavisna od svih drugih. Ne znam čije bi druge pesnike i profesore smela da proteruje. Uostalom, da postoji ikakva solidarnost, makar u srpskoj akademskoj zajednici, ne bi toliki profesori iz Srbije predavali u Podgorici, ne obazirući se što su njihove kolege žigosane i diskriminisane", kaže Bećković. 

Pokušajte, kaže, da zamislite da je tako nešto učinila Srbija prema bilo kome.

"Pokušavaju da dokažu da nije bilo ono što je bilo i poništavaju odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi. Kako se mogu poništavati odluke nekog drugog naroda. Umesto bilo kakve rasprave možda bi dovoljno bilo navesti imena poslanika obe skupštine - onih koji su doneli odluku o ujedinjenju i ovih koji su tu odluku poništili, pa da se sve samo kaže, bez komentara. Uostalom, više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori što je valjda jedinstven slučaj na svetu. A pošto ih je manje tamo, možda je rešenje da svi dođu ovamo", naveo je Matija Bećković.


Ukupno komentara: 9Sva polja su obavezna.Lule
18.12.2018 - 18:06
U Srbiji najvise zive Milogorci
Mislim da su Srbiju naselili sipatizerui Mila, oni u Srbij, zive, rade a kad Milo pozove oni listom jurnu i glasaju za Mila. Ne vole oni Srbiju svi su listom Milogorci. Jedan koji me najvise iznenadio je Misa Janketic, tuga ji sramota sta je uradio, tu mu porodica, tu udomljava decu svoju, tu ziveo tolike godine a odlazi necasno da agituje za MILA. Miso sram da te bude.
Bole
18.12.2018 - 18:06
Njegoš
Drago mi što se i Njegoša odrekoše. Daj bože da i njga proteraju u Srbiju sa sve mauzolejem. Ja bi mu se radivao
Bole
18.12.2018 - 18:06
I danas...
Janičari, veći turci od turaka. Istorija našeg jada se ponavlja
Тодор
19.12.2018 - 10:34
Неће бити
Уз уважавање цењеног академика, ја бих његов предлог за превазилажење проблема са бившом браћом мало дорадио и предложио да уместо да сви дођу овамо, сви одавде оду тамо. Онда би свако био свој. И они што су црногорци, а и они по потреби што су срби црногорског порекла. Па ето им велике независне слободарске и занавек самосталнеџ нека се диче њоме.
Ivan
18.12.2018 - 22:07
Slabo cujem
Nisam dobro cuo, g.Beckovicu.
Jovan
21.12.2018 - 17:29
No coment
Cekam akademice jun da vidimo jesu li i srbi od reci da vise nikad crnogorsko primorje
Vladislav Lužnjanin
22.12.2018 - 20:49
,, Svi smo mi Crnogorci"
Počela je čoveku muka da pripada od te priče da samo svi poreklom Crnogorci. Prosto je neverovatno da je taj plodni krš i kamen nahranio tolike ljude koji su došli u Srbiju, kao da je dolina Nila u pitanju. Svi zaboravljaju da Cvijić plemena sa severa današnje Crne Gore zove raška plemena, a ne crnogorska. Ovako ispada da smo svi mi Crnogorci poreklom, ali zna se zašto se to radi. Naravno među tim plemenima bilo je i albanskih, ne treba ni to kriti.
djole
22.12.2018 - 20:50
onamo, namo
Onamo, namo da se svi vrate!
ja
23.12.2018 - 14:34
pogled sa zapadne strane
kad sve ovo danas citam i cujem drago mi sto ne udje u brak u crnu goru, na zapadu ipak bolje