Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Vladan Vukosavljević za Nedeljnik: Ministar kulture je ministar odbrane

Novi ministar kulture Vladan Vukosavljević u intervjuu za novi Nedeljnik najvaljuje novi "kulturni ustav", govori zbog čega ga je sve sramota u kulturi, šta misli o srpskim medijima...
Razgovarali Veljko Lalić i Nenad Čaluković
Datum: 14/09/2016

Vladan Vukosavljević za Nedeljnik: Ministar kulture je ministar odbrane

Foto Kosta Đorđević

Novi ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio je u intervjuu za Nedeljnik da može da se kaže da je istovremeno i ministar odbrane imajući u vidu da jedna čitava generacija Srba nije posetila Narodni muzej, te da najmlađi i najpametniji odlaze iz zemlje.

"Ima ona priča o Čerčilu koja objašnjava suštinu - ako ne branimo kulturu, šta ćemo onda da branimo?", konstatovao je Vukosavljević i poručio da će njegov najveći poraz biti ukoliko u svom mandatu ne otvori Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, te da ga je sramota zbog kašnjenja sa njihovim otvaranjem.

Upitan šta bi poručio novim generacijama, ministar kulture se pozvao na govor Andrea Malroa: "Teško je davati poruke ljudima, ali kad malo bolje razmislim, to su dve reči: kultura i hrabrost." Te dve stvari čine osnovu identiteta. I pojedinaca i naroda.

On je kao prioritet svojih prioriteta naveo izradu kulturne strategije, koju je okarakaterisao kao ustav u kulturi. Na opasku šta će biti u preambuli tog kulturnog ustava, ministar je naveo da to moraju da budu kulturni identitet Srbije i šta je to srpski kulturni prostor.

Vukosavljević je naglasio da je načelno rezervisan prema podizanju spomenika Zoranu Đinđiću i Slobodanu Miloševiću, te da inflacija novih spomenika nije dobra stvar, jer Beograd mora da vodi računa o svojoj tradiciji, o stilu i ukusu. On smatra da spomeničko nasleđe u Beogradu nije loše, ali da se nismo dostojno odužili mnogim velikanima iz oblasti umetnosti i kulture, kao što su recimo Rastko Petrović, Miloš Crnjanski, te Diani Budisavljević, što je već deo etike jednog naroda.

Govoreći o medijima, koji su takođe u njegovom resoru, ministar je medijsku sliku u Srbiji ocenio kao konfuznu i nestabilnu.

"Konfuznu zbog izvesnog stepena deregulacije u pogledu zakona, a svedok sam i jednog jakog upliva prostakluka i banalizacije", ocenio je Vukosavljević.

Komentarišući odnos države i medija, ministar je najavio da će status Tanjuga biti predmet analize.

"Jasno je da država ne treba da bude u medijima, ali postoji margina krupnih izuzetaka. Mi ćemo vrlo brzo, u sačinjavanju medijske strategije, govorim o nedeljama, biti u prilici da potražimo model koji je prilagođen opštim tendencijama, ali i koji sadrži u sebi izvesne specifičnosti. U Evropi ne postoji jedinstven pristup tom problemu. Bolje je da države nema u medijima, ali postoje situacije u kojima je to dobro. Ako sve prepustimo tržištu, onda ćemo da se češemo tamo gde nas ne svrbi", ocenio je Vukosavljević.

U najnovijem Nedeljniku koji je na kioscima od 15. septembra čitajte šta Vladan Vukosavljević misli o svom prethodniku Ivanu Tasovcu, kakvu je podršku dobio od premijera Aleksandra Vučića, kako se izboriti sa estradizacijom javne scene, kako rešiti pitanje nacionalnih penzija, šta najviše čita od novina, ko mu je omiljeni pisac...


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.