Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Wikipedia vs. Daily Mail vs. the World

Wikipedia se retko kada odlučuje da tako "banuje" medije. Urednici su, međutim, naveli da su razlozi za zabranu bili fokusirani na "reputaciju Daily Maila za loše proveravanje činjenica, senzacionalizam i blatantno izmišljanje"
Piše: Marko Prelević
Datum: 09/02/2017

Wikipedia vs. Daily Mail vs. the World

Odgovor Daily Maila na odluku urednika Wikipedije - da ovaj list, uključiv i njegovo opako online izdanje, uklone sa liste pouzdanih izvora na najvećoj svetskoj enciklopediji - sigurno će biti brutalan. Uostalom, Daily Mail je, uz Sun, vrhovni tabloid, tabloid svih tabloida, a njihov sajt, sa dugačkim naslovima u kojima se redovno pojavljuju ONA VELIKA SLOVA i sa bezbroj fotografija i sa clickbait naslovima, vlažni je san i uzor uredništvima dostine srpskih portala; uostalom, znamo kako se tabloidi obračunavaju sa protivnicima.

Možda će se, tumačili su komentatori na drugim britanskim sajtovima, opredeliti za jednostavan naslov "Korišćenje Wikipedije može da izazove rak". Možda će njihovi novinari krenuti u veliko istraživanje pa naći gomilu grešaka na Wikipediji - a njih ima, stvarno, samo što ih ima manje nego u Larusu - pod geslom "Neprijatelji znanja", ili će sve prepustiti urednicima koji su najveći borci protiv stranaca, imigranata, Evropske unije, žena i svih u nevolji, pa ćemo tako dobiti galimatijase poput "Da li ste znali da bolesnici s interneta pišu o pornićima i da na takozvanoj 'otvorenoj enciklopediji' postoje članci o takvim temama kao što su 'penis', 'vagina' i 'seks'"; jedan čitalac Gardijana smislio je ovo: "Wikipedia je nezaposlena rumunsko-poljska imigrantkinja sa troje neprijavljene dece od četiri različita oca i živi u osmosobnom zamku sa velikim televizorom koji plaća tako što vara socijalne službe".

Daily Mail - u Engleskoj ih prate i nadimci Daily Fail i Daily Heil - glavni je jahač post-truth alt-right nešto-nešto apokalipse, koji obada svoju mrtvu ragu sve dok ona ne krepa, sve vreme se krijući iza licemernog zastora nekakvih zaštitnika vrednosti srednje klase i britanske rase, u borbi protiv birokrata iz Evropske unije, izbeglica koje dolaze da siluju britanske žene i napadnu hrišćanstvo na Ostrvu, i usput se popiške po engleskoj travi, a da su laburisti uništili zemlju i ubili Deda Mraza, u borbi protiv nauke.

To im je, skupa sa naslovima i sa nečim što se kolokvijalno naziva "sidebar of shame", a što predstavlja urednicima omiljeni deo sajta (današnji izbor: "Điđi Hadid pokazala nam je nagoveštaj donjih dela svojih grudi kada su ona i njena supermodel sestra Bela Hadid zaustavili saobraćaj u Venis Biču tokom modne revije Tommyland Tommy Hilfigera", "Nogata Sistin Stalone pokazala je brushalter ispod cvetne majice dok je Džulijen Hau flešnula gaćice boje kože u providnoj toaleti na Diorovoj žurci", "Dženifer Lopez se razmeće svojim bujnim dekolteom, ali i uskim strukom, na fotografiji koja prikazuje njen novi kostim" ili "Model Viktorija sikrita Lameka Foks ne ostavlja ništa mašti kada se pojavi bez brushaltera ispod VEOMA providne haljine na gala večeri", "Te obline Kardašijanovih! Kim je pokazala svoju figuru u plišanoj trenerci dok su se sestre Kortni i Kloi iskoordinisale u preuskom džinsu i gornjim delovima kupaćeg"), napravilo imperiju koja je pre nekoliko godina pretekla New York Times na listi najposećenijih "news" sajtova.

Samo što Wikipedia počev od sinoć tvrdi da to baš i nije "news". Nego više - "njuz".

Ovaj potez, prenose mediji, nije baš previše čest: Wikipedia se retko kada odlučuje da tako "banuje" medije. Urednici su, međutim, naveli da su razlozi za zabranu bili fokusirani na "reputaciju Daily Maila za loše proveravanje činjenica, senzacionalizam i blatantno izmišljanje."

U nekim drugim danima, u nekim drugim vremenima, ovo ne bi bila prevelika vest; u danu kada vas sa domaćih verzija Mail Onlinea bombarduju da je "MARGARIN SMRT", da je "Donald Tramp polu-Bugarin, polu-Srbin", u vremenu kojim dominiraju lažne vesti s Fejsbuka, svaka je mala pobeda važna. Čak i ako vam izgleda kao krpljenje rupe na "Titaniku" selotejpom.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.