Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Za nesreću u Silverstonu bio je kriv Ferari": O čemu je to Šumaher godinama ćutao

Pre nesreće na skijanju u Francuskoj pre pet godina, Šumijev najteži trenutak na stazi dogodio se u Silverstonu 1999. godine kada su mu otkazale kočnice, i jedva su mu spasili život
Datum: 14/09/2018

"Za nesreću u Silverstonu bio je kriv Ferari": O čemu je to Šumaher godinama ćutao

Foto: Profimedia

Nekadašnji prvi čovek Ferarija Stefano Domenikali priznao je da je taj italijanski tim kriv za tešku nesreću Mihaela Šumahera u Silverstonu 1999. godine, prenosi sajt Formula1.

Najteži trenutak na stazi legendarni Nemac doživeo je u Silverstonu 1999. godine kada su mu otkazale kočnice pa se zakucao u zaštitnu ogradu, a život mu je spasila brza reakcija doktora Sida Votkinsa koji ga je zatekao u kokpitu u krvi. Na kraju se izvukao samo sa slomljenom nogom zbog koje je propustio šest sledećih trka.

Domenikali, koji je u to vreme bio menadžer ekipe, hvali Šumahera jer ovaj nikada nije hteo javno da otkrije da je Ferari kriv za nesreću.

"Ono što je neverovatno kod Šumahera jeste da nikad nije rekao ni reč protiv svoje ekipe. Ni u slučaju greške ili problema. Sećam se Silverstona, kad nismo popravili kvar u kočionoj cevi, zbog kojeg nije bilo pritiska. To je bila greška, ali nikad to nije rekao javno", kaže Domenikali. "Nikad nije ništa loše rekao o ekipi javno, što je nešto što pravi razliku kad si deo takve napete grupe ljudi. Tada ti svi postanu odani."

Šumaher je potpisao za Ferari 1996. godine i trebalo mu je pet godina strpljenja pre nego što je počeo da osvaja titule u crvenom bolidu. Nažalost, Šumaher je pre pet godina na skijanju u Francuskoj doživeo još težu nesreću posle koje je ostao u komi i do danas se ne zna u kakvom je tačno stanju. Domenikali kaže da je najvažniju stvar u poslu naučio upravo od Šumija.

"Ono što sam naučio od njega jeste da zatvorim oči i da pokušam u superslou-moušnu da zamislim svaki dtalj. Bila je to sposobnost da zatvori oči i zamišlja svaki korak o tome šta može da pomogne da popravi svoj nivo. On je bio više od vozača, razumeo je svoju ulogu mnogo dublje. Tako je mogao da pomaže inženjerima u inovacijama", rekao je Domenikali.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.