Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Zabrljali smo", kaže visoki član protokola Jelisejske palate: "Figaro" o "poniženju Srbije u Parizu"

To je zemlja čiji je kralj Petar Karađorđević toliko voleo Francusku da se uključio u rat 1870. godine u Legiji stranaca da bi se borio protiv Pruske, samo je jedna od stavki iz istorije na koju se osvrnuo Figaro
Datum: 14/11/2018

"Zabrljali smo", kaže visoki član protokola Jelisejske palate: "Figaro" o "poniženju Srbije u Parizu"

FOTO TANJUG/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Predsednik Srbije bio je smešten van dometa televizijskih kamera, što je neprihvatljiv propust, s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila "1,2 miliona svoje dece", piše "Figaro".

"Zabrljali smo". Ova reakcija, piše "Figao", dolazi od visokog člana protokola Jelisejske palate, zaduženog za raspoređivanje zvanica na počasnoj tribini 11. novembra. 

Oko predsednika Makrona nalazili su se predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata - Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Nemačke, koje su pre 100 godina bile neprijatelji, a za to vreme jedan čovek, krupan rastom, sklonjen je da nisko da niže ne može, postavljen na suprotnoj strani, među nižim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima, piše list.

U tekstu se podseća na savezništvo dve zemlje 1914. godine, a istorija diplomatskih odnosa se ilustruje i zvonimana Notr damu zbog pobede srpske vojske na Kosovu 1389. godine, a ističu se i bliske ekonomske veze iz prošlosti, pošto je, kako se navodi, četiri petine srpskog duga 1914. bilo u francuskom kapitalu, što je investirano u izgradnju žečeznica i rudnika.

Zemlja čiji je kralj Petar Karađorđević toliko voleo Francusku da se uključio u rat 1870. godine u Legiji stranaca da bi se borio protiv Pruske, podseća Figaro.

U tekstu se takođe podseća da je prva žrtva Velikog rata bio dečak koji je stradao u bombardovanju Beograda, i da je srpska vojska ostvarila na Ceru prvu pobedu protiv Austrougarske.

"Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija, predsednika zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije", ističe se u tekstu. 

Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak izvinio u ime Pariza, u Beogradu reakcije nisu izostale. 

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek obnovljen - vandalizovan je, a čuli su zahtevi da se Pariska i Francuska ulica preimenuju, navodi list. 

"Figaro" podseća i da se 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd. Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće "zabrljati" kada je reč o obeležavanju istorijskog prijateljstva između dve zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi. 

U tekstu koji je potpisao Žan-Kristof Buison, zamenik direktora Figaroa, zaključuje se da će ovoga puta Francuska biti ta koja će se osetiti poniženom.

Inače autor je dugogdišnji novinar i istoričar u čijoj se bibliografiji mogu naći knjige o Beogradu, kao i o Draži Mihailoviću.


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.ja
14.11.2018 - 12:53
pogled
ma ovaj Vucic sve vise i vise nervira. stalno glumi nekakav ponos, neku uvredjenost zrtve, u stilu nece se on spustati na takav nivo; oprasta svima koji ga ponizavaju i njega i Srbe i Srbiju, ma neka oni samo ponizavaju ja znam ko smo mi i ostali stosovi iz srednje skole. pa oprostio onima u srebrnici sto ga umalo ne ubise, pa tamo kupuje poklon onome amerikancu sto je isao na kosovo otvoriti neku siptarsku svecanost. u redu je sto uvazava Merkel Angelu ona je ok, ali tonija blera je trebao odbiti. ma docekaj Makrona normalno. bez grandioznosti.
DORČOLAC
14.11.2018 - 12:53
Poniženje
Pa zar naš"dragi" predsednik ne govori stalno: "...nas nece niko da ponizava,to necemo nikada dozvoliti,necemo da dozvolimo da nam sole pamet..." bla bla,bla,a ono ponizavanja NIKAD VIŠE !!! Strašno,gospodine predsedniče,strašno!!! Moj vam je savet da manje pričate na temu "ponižavanje" - molim vas !
Alonzo Mozli
14.11.2018 - 16:33
Jeste ružno, ali nije brljotina
Protokol za skup na kom su gosti predsednici dve svetske sile ne pravi ovakve greške, nego šalje poruke. Poruka glasi, nesto si obećao, a još nisi ispunio, sve do tada si nevažan i lako te možemo pustiti niz vodu. Kao i tvog prethodnika, uostalom.
jedno
15.11.2018 - 10:15
izjave srpskih vladajucih
Od one poznate \"niko ne sme da vas bije\", pa redom izvinjenja na sve strane, do ovih zadnjih izjava \"niko srbe i srbiju ne ce ponizavati\"..a ono ispada drugacije, em\' nas biju,.em\' ponizavaju..