Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Zašto je Šutanovac podržao Jankovića. I zašto Radulović ćuti

Zaštitnik građana će nakon podrške Zorana Živkovića biti bogatiji za glasove demokrata sa ozbiljnim šansama da se nametne kao jedini pravi kandidat te građanske Srbije, a ovaj potez DS (osim one ko će biti kandidat SNS?) otvara još jednu dilemu - šta će sada uraditi Vuk Jeremić
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 10/01/2017

Zašto je Šutanovac podržao Jankovića. I zašto Radulović ćuti

Foto: Igor Pavicević

Nakon komemoracije ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, samo jedan čovek ostao je nešto duže da sedi u skupštinskoj sali. Ozbiljno utučen, uplakan. Bio je to Žarko Korać. Kada je zabrinuta novinarka RTS prišla da ga pita da li mu je potrebna neka pomoć, Korać je odgovorio da toliko plače jer mu je žao političkog prijatelja, ali i zbog toga što nije naučio ili pak razumeo ključni Đinđićev savet koji je obeležio njihovu saradnju: gledaj širu sliku. Korać će kasnije objasniti da je na sve prigovore ili sugestije Đinđiću da mu neki u DOS (misleći pre svega na Koštunicu) rade iza leđa, ubijeni premijer gotovo uvek odmahivao rukom, upravo uz taj neizbežan savet.

Da li se tim Đinđićevim gledanjem šire slike vodio jedan od njegovih naslednika u Demokratskoj stranci Dragan Šutanovac, tek podrškom Saši Jankoviću za predsednika Srbije pokazao je da nije podlegao ličnim ili uskostranačkim interesima. Ma šta mislili o Šutanovcu, ovim gestom svakako je iskoračio iz političkog klišea, doneo odluku lišenu ega, i iznenadio čak i neke njegove poznanike koji su očekivali da se prvi čovek demokrata uključi u predsedničku trku. O tome su svedočile i brojne medijske spekulacije da će se Šutanovac najverovatnije kandidovati, navodno pod pristiskom najbližih stranačakih saboraca.

Na kraju je ipak odustao i odlučio da se založi da građanski korpus ima jednog kandidata.

A ko zna, možda je Šutanovac poslušao naš savet da ne sme da se kandiduje za predsednika ako pledira da bude iole ozbiljan političar i dostojan lider DS, te da će ako uđe u tu trku za šefa države, pokazati da su svi oni koji su bili protiv njegovog dolaska na čelo te stranke bili u pravu - da je došao da ugasi svetlo.

Po političkim kuloarima, verovatno i tabloidima, narednih dana će se sigurno raspredati razne teorije zašto je DS odlučila da stane iza zaštitnika građana ili zašto su demokrate odustale od podrške Vuku Jeremiću. Bilo bi naivno poverovati da su za takav potez DS najzaslužnije kladionice koje sada veće šanse daju Jankoviću, iako su rejtinzi u smiraj 2016. pokazivali da je Jeremić neprikosnoven i da jedini ima ozbiljnije šanse u okršaju sa potencijalnim kandidatima SNS - Tomislavom Nikolićem ili Aleksandrom Vučićem. Ne bi trebalo prenebregnuti onu podršku 100 intelektualaca Jankoviću, ali ni da začudi ako se među Vukovim pristalicama potegne opaska da ovaj potez demokrata ide na "naprednjačku vodenicu". Ili možda šta je Janković obećao Šutanovcu kao kontrauslugu.

U svakom slučaju, Saša Janković će nakon podrške Zorana Živkovića, biti bogatiji za glasove demokrata sa ozbiljnim šansama da se nametne kao jedini pravi kandidat te građanske Srbije, a ovaj potez DS (osim one ko će biti kandidat SNS?) otvara još jednu dilemu - šta će sada uraditi Vuk Jeremić. Neki čak sumnjaju da će možda odustati od predsedničkih izbora, mada je još teško poverovati u tu soluciju. Iz tog proevropskog korpusa, od ozbiljnijih "igrača" ostalo je još samo da se izjasne Saša Radulović, koji još neočekivano ćuti, te Boris Tadić, pošto je Čedomir Jovanović najavio da neće podržati ni Jankovića ni Jeremića. Za kalkulacije je ostalo još malo vremena.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Savo
11.01.2017 - 17:10
Dobar put
Odlično sagledavanje dešavanja vezana za kandidaturu i podršku DS Jankoviću. Jedino priča oko DJB i Radulovića nije dorečena. Smatram da je Radulović umislio da je preko noći postao stožer srpske opozicije. Neshvata međutim da ima još dugo da krka pasulj da bi postao ozbiljna opozicija. Šutanovcu i DS sve pohvale na odluci da stanu iza zaštitnika građana.