Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Zašto je važnije ko će biti novi zaštitnik građana, nego predsednik Srbije

U ovoj izbornoj godini, najneizvesniji bi mogao da bude izbor novog zaštitnika građana. Od predsednika znamo šta možemo da očekujemo, ma ko to bio, ali će Vučić odlukom ko će biti novi ombudsman pokazati ne samo svoja politička stremljenja, već i kakvu Srbiju želi
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 07/02/2017

Zašto je važnije ko će biti novi zaštitnik građana, nego predsednik Srbije

Saša Janković konačno je otišao s mesta zaštitnika građana. Ako ćemo pošteno, trebalo je da se povuče s te pozicije istog onog dana, u onom istom intervjuu za subotički Magločistač, kada je najavio kandidaturu za predsednika Srbije, ali moglo bi se to pripisati njegovom "političkom neiskustvu". Ili možda "iskustvu".

Ostavio je trag, ma šta danas o Jankovićevim desetogodišnjim rezultatima mislili i njegovi istomišljenici ili oponenti. Uspeo je da podigne instituciju ombudsmana, bez obzira na to koliko građana bilo zadovoljno tom njegovom zaštitničkom ulogom. Ili što je još važnije - da se za nju uopšte čuje u Srbiji, gde su nezavisna tela još u pelenama. Moglo bi se polemisati i o tome da li je bio glasniji u drugom mandatu, tek kada su na vlast došli naprednjaci, ali i to je nakon njegove kandidature u domenu političkih opservacija. Na kraju je, čini se, više iznervirao svoje poštovaoce sa ishitrenom zvaničnom objavom da će se kandidovati, ali i to je stvar političkog razmišljanja.

Janković je, međutim, svojim istupima neretko izazivao gnev vladajuće garniture - što bi, doduše, trebalo da bude uobičajeno, jer po funkciji štiti građane od nekih nerazumnih poteza vlasti, a ne opozicije. Zato se takav međusobni odnos SNS i Jankovića tretira kao njegov ključni adut u obračunu sa kandidatom vlasti, bez obzira na to da li će to biti Aleksandar Vučić ili Tomislav Nikolić.

Neko će reći i da Janković nije imao "sreće" u svom političkom debiju, jer je do pre samo nekoliko meseci bilo za očekivati da će biti jedini kandidat te građanske i proevropske opcije za šefa države. Verovatno je to bila i njegova ambicija ili želja kada je svojevremeno prelomio da se kandiduje. A onda se Vuk Jeremić "iznenada" vratio iz Njujorka i izgleda značajno umanjio njegove šanse.

No, ono što je izvesno, jeste da bi u ovoj izbornoj godini, najneizvesniji mogao da bude izbor novog zaštitnika građana. Čak važniji od izbora za predsednika Srbije. Od predsednika uglavnom znamo šta možemo da očekujemo, ma ko to bio od potencijalnih pretedenata na taj položaj, ali će Vučić odlukom ko će biti novi ombudsman pokazati ne samo svoja politička stremljenja, već i kakvu Srbiju želi. A Srbiji je ne samo u ovim i ovakvim političkim prilikama jednostavno potrebna jaka institucija zaštitnika. Moguće i zato što je neretko ostavljao utisak jačeg "opozicionara" od samih opozicionih lidera ili stranaka.

Zato će interesantnije od konkurenata za Andrićev venac biti ko će se naći na toj listi kandidata za Jankovićevog naslednika.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.