Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Zašto je Veljin politički put ozbiljna opomena Vučiću

Da li će Velimir Ilić potvrditi tezu da Vučićev rejting može da destabilizuje samo neko iznutra ili se pre radi o njegovom "šumadijskom dilu" sa Nikolićem
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 24/01/2017

Zašto je Veljin politički put ozbiljna opomena Vučiću

Može li Velimir Ilić da poremeti vladajuću koaliciju ili uzdrma Aleksandra Vučića? Da li će Velja potvrditi tezu da Vučićev rejting može da destabilizuje samo neko iznutra?

To su samo neka od pitanja koja se nameću ovih dana, ali ono što je sigurno jeste da je Ilić održao javni čas opozicionim liderima. Čini se da je obraćanje ovog Čačanina imalo veći odjek bar u delu javnosti koje je oportuno Vučiću nego svi istupi Saše Radulovića, Dragana Šutanovca ili Boška Obradovića.

Kad se pogleda malo u politički retrovizor, onda možda ne čudi što je upravo Ilić prvi iz ove vladajuće garnuture digao sidro. Doduše, bilo je to svojevremeno svojstveno Mlađanu Dinkuću, koji bi tri meseca pred izbore kao član vlade po nepisanom pravilu okretao leđa "gospodarima" - prvo Vojislavu Koštunici, a zatim Borisu Tadiću - i glumio najvećeg opozicionara kao da za ništa do tada nije odgovoran.

Velimir Ilić ima nešto drugačiju "biografiju" - bio je jedan od najzaslužnijih za promene i to nekoliko vlasti. Velja je dao nemerljiv doprinos dolasku DOS-a na vlast. Njegov "čačanski odred" koji je onog petog oktobra krenuo na Beograd ostao je zapisan u brojnim političkim storijama kao jedan od ključnih u svrgavanju Slobodana Miloševića.

Ilić je zatim bio jedini iz DOS-a koji je podržao Vojislava Koštunicu kada su mu svi iz tog saveza okrenuli leđa. Nešto kasnije su se Koštunici priključili Miroljub Labus i Dinkić. Bila je to ona prva Koštuničina vlada, uz manjinsku podršku socijalista.

Ostao je Ilić veran Koštunici sve dok, iskusno, nije prozreo da dolazi vreme naprednjaka Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Velja je ponovo bio prvi, iz nekadašnjeg DOS-a, koji je javno podržao Nikolićevu kandidaturu za predsednika u obračunu sa Borisom Tadićem, te 2012. Bila je to, svedočiće kasnije analitičari, značajna podrška za Nikolićev dolazak na Andrićev venac.

Ko zna, možda zbog toga danas neki izvori tvrde da je Ilić ušao u obračun s Vučićem upravo u dogovoru sa Nikolićem. Pojedini će nam reći da je to "šumadijski dil", odnosno Nikolićev manevar zbog Vučićevog odlaganja da podrži njegovu kandidaturu za predsednika. Tek lider Nove Srbije je nagovestio da neće podržati Vučića ukoliko se odluči za predsedničku trku, ali simptomatično nije pominjao šta će uraditi ako Nikolić bude kandidat SNS.

Spekuliše se da je Ilić napravio neki dogovor i s Vukom Jeremićem, o čemu izveštavaju tabloidi, mada je ova "čačanska veza" svojevremeno bila ozbiljno pokidana. Ili je Velja zaista ljut što ga Vučić nije postavio za direktora Koridora?

Svejedno, Velimir Ilić je u svakom slučaju protresao donekle učmalu srpsku opozicionu scenu koja danas neobičajeno i neobjašnjivo ćuti.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Radoslav
24.01.2017 - 19:19
Zamena teza
Poštovani Nenade, Vaš članak je tačan i pragmatičan. Međutim ovde se radi o nečemu drugom- U Srbiji je na delu najveće urušavanje insitiucija i svih postulata jedne pravne države. Od školstva, na stotine lažnih diploma, doktorata, zdravstva, gde se lečimo SMS porukma itd itd. Od nepotizma do visoko korumpiranih činovnika preko osolbađajućih presuda, itd itd .. U prevodu VREĐANJE I OVO MALO PAMETI SRBIJE ŠTO IMA. Bahaćenje vlasti ubija ZDRAV RAZUM. Srbija je nestala, a Vaš favorit Velja Ilic je bio i ostaće na vrhu te bahaćenosti da bi zadržao svoj kapital i razne prljvaštine iz svoje biografije. Ovoj Srbiji ne treba Velja da je spašava.