Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Zašto je za Srbiju važna Ana Brnabić

Odakle pravo LGBT aktivistima da je napadaju. Ona je njihova. "Bore" se već godinama za jednakost, ravnopravnost i onda bacaju drvlje i kamenje po onoj koja se za to izborila. Možda je baš i zato ne vole. Jer je pokazala da ne morate biti aktivista, da bi ste se izborili za prava LGBT populacije. Ne, nisu vam potrebne donacije i prazne priče
Piše: Jovana Radovanović
Datum: 10/08/2016

Zašto je za Srbiju važna Ana Brnabić

Foto Tanjug/Dragan Kujundzic

Da li je Ana Brnabić Rubi Bridžis srpske LGBT zajednice, iako su najjači napadi na nju stigli upravo od strane aktivista iz ove zajednice?

Ana je u ponedeljak zakoračila u Nemanjinu 11 i tim korakom učinila više za LGBT populaciju nego svi aktivisti zajedno. Ana među strejterima u 2016. godini, Rubi među belcima 1960.

Autovanje Ane vrlo verovatno je bio Vučićev populistički potez. Verovatno je njena seksualna orijentacija iskorišćena kako bi mediji više pisali o tome, a manje o činjenici da nam izbori nisu bili potrebni, imajući u vidu da se nova vlada baš i ne razlikuje od stare. Bar kada je reč o ključnim ljudima.

No, to je tema za neki drugi tekst.

Mediji treba da pišu o Brnabićevoj. O tome da je Srbija, koja se kune da je na evropskom putu već deceniju i po, po prvi put dobila javno deklarisanu pripadnicu LGBT zajednice na visokoj funkciji.

Ana je važna, njena opredeljenost je važna.

Nije krucijalna za njenu poziciju, za koju joj je veći plus jaka biografija, a kojom ne može da se pohvali većina ministara iz Nemanjine. I ta biografija i pređašnje iskustvo, ali i njena opredeljenost bitni su razvijanje Srbije u normalnu, evropsku zemlju.

I zato mi nije jasno odakle pravo LGBT aktivistima da je napadaju. Da iznose tvrdnje da nije trebalo da prihvata Vučićev poziv. Ona je njihova. "Bore" se već godinama za jednakost, ravnopravnost i onda bacaju drvlje i kamenje po onoj koja se za to izborila. Možda je baš i zato ne vole. Jer je pokazala da ne morate biti aktivista, da biste se izborili za prava LGBT populacije. Ne, nisu vam potrebne donacije i prazne priče.

Često se susrećemo sa komentarima "zašto je bitno da je neko gej, ako radi svoj posao". I zaista, ne bi trebalo da je bitno. Ali jeste. U Srbiji već decenijama važi "don't ask, don't tell" pravilo. Neću te pitati da li si gej, a ti nećeš o tome govoriti. 

Jako malo je autovanih pripadnika LGBT zajednice, ali isto tako ima bezbroj onih za koje "znamo da su gej, ali nas je baš briga za to". Sve dok svi znaju šta ste, ali o tome javno ne govorite neće vas dirati. Svi imate tog jednog prijatelja koji je sto odsto gej i eto "njega niko ne dira, radi normalno", međutim kada taj sto odsto gej prijatelj progovori o tome šta je, kada na žurku povede svog partnera počinju problemi. Tada taj prijatelj natura svoje stavove i svoje "devijacije". Jer je prijatelj izašao iz svoja četiri zida.

Ana je pomerila stvar sa mrtve tačke. Kada te podrži premijer čije je biračko telo u srži veliki protivnik LGBT populacije, i to pomera stvar sa mrtve tačke.

Ova zajednica i dalje je marginalizovana, i verovatno će biti i u narednim godinama. Međutim, imenovanje gej ministarke uradilo je više za ovu zajednicu nego sve parade zajedno. Ana je približila svoju zajednicu "običnom" čoveku. A ako bude radila svoj posao dobro, približiće ga još više.

Rubi je jednom prilikom otkrila da nije svesna koliko je njen polazak u "belačku školu" bio važan u istoriji ljudskih prava. Ana, koja bi "da završi s tim, i počne da radi" možda je jednako nesvesna velike uloge koju je odigrala.


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.nela
11.08.2016 - 12:40
?
Gomila gluposti
Miljan
12.08.2016 - 14:29
...
Danas stvarno svako moze da napise svakvu glupost i da to neko objavi.
Heteroseksualac
13.08.2016 - 02:43
Buducnost
Nema rodi decu, podigne ih, vaspita da i oni to rade, pa moze biti i Predsednik
Mila
13.08.2016 - 18:12
I dodatno
I dodatno, umesto da svi imaju stav \"baš nas briga ako dobro radi svoj posao\", trebalo je stati iza nje kao što je ona stala iza sebe i reći - čast nam je što u Vladi imamo saradnicu koja je imala hrabrosti da se ne krije i ne podilazi većinski homofobičnim stavovima u našoj zemlji i nadamo se da će se s istom hrabrošću nositi sa zahtevima svog resora jer uz njenu stručnost i hrabrost uspeh neće izostati.
aleksandar
10.04.2017 - 10:08
Pitanje..
Sa vremenske distance od nastanka kolumne do danas, uzimajući u obzir saznanja o poslovnim vezama ministarke i gradonačelnika (a posredno zna se sa kim) Mislite li draga Jovana da Vaš tekst ima smisla? Priznajem, u momentu kada je imenovana i sam sam mislio da se desilo čudo makar populističko. Ispade da nije. Samo je njima super ispala njena deklarisanost anatemisane seksualne orijentacije. Em dižemo posao na viši nivo, em glumimo Šveđane...