Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Zašto Šutanovac ne sme da se kandiduje za predsednika Srbije

Ako se novi lider demokrata kandiduje za šefa države, kako spekulišu mediju, onda će uistinu pokazati da je "Vučićev zec" u toj izbornoj trci, ali i u Demokratskoj stranci
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 20/10/2016

Zašto Šutanovac ne sme da se kandiduje za predsednika Srbije

Foto Nedeljnik/Oksana Toskic

Dragan Šutanovac ne sme da se kandiduje za predsednika ako pledira da bude iole ozbiljan političar i dostojan lider Demokratske stranke. Ako uđe u tu trku za šefa države, Šutanovac će još jednom na delu pokazati da su svi oni koji su bili protiv njegovog dolaska na čelo demokrata u pravu. I to sa pravom.

Šutanovac bi na tim izborima doživeo fijasko. To je, pretpostavljam, svima jasno. Osim možda njemu i njegovim savetnicima, ili preciznije stranačkim poltronima koji Šutanovcu poslednjih dana sugerišu da uopšte razmišlja na ovu temu. Ili je to možda pre njegova želja da osvoji Andrićev venac? Ne bih se kladio da nije.

Još više čude medijske spekulacije da će se Šutanovac kandidovati ako se zna da Vučićevog kandidata, ma ko to bio, može da pobedi isključivo zajednički kandidat građanske opcije. A to sigurno nije Šutanovac.

Njegova eventualna kandidatura ne bi samo "iscepkala" taj demokratski i proevropski korpus i rasula njihove glasove, nego bi to bio signal da je Vučić miran još najmanje pola decenije. Zato što će ako se kandiduje za predsednika, Šutanovac pokazati da je uistinu "Vučićev zec" u toj trci, ali i u Demokratskoj stranci.

Ono što je izvesno jeste da Šutanovac očigledno beži od podrške nekom nestranačkom kandidatu. Na primer, Saši Jankoviću ili Vuku Jeremiću. Ili su Šutanovcu i demokratama zaista bitni samo njihovi parcijalni interesi?

Doduše, Boris Tadić je došao na čelo države nedugo pošto je izabran za predsednika demokrata. Lider DS je, međutim, u velikoj zabludi ako planira da reprizira "Tadićev film". Srbija još nije raspoložena da gleda "Kum 2".

Oponenti ove vlasti uzdaju se u Miroslava Ilića da će svom zetu savetovati da odustane od razmišljanja od trke za predsednika Srbije i posveti se reformisanju DS, ako je uopšte njegov cilj da sačuva tu stranku od propasti.

Ili je Šutanovac zaista došao da ugasi svetlo, ma koliko sam tvrdio da je već ugašeno.    

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.