Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Zbog Darvina kažnjeni profesori sa Bogoslovskog fakulteta

Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije, pišu Večernje novosti
Datum: 06/06/2017

Zbog Darvina kažnjeni profesori sa Bogoslovskog fakulteta

Foto Igor Pavicevic

Grupa profesora i asistenata Pravoslavno bogoslovskog fakulteta u Beogradu je kažnjena zbog Darvinove teorije, pišu Večernje novosti.

Kako se navodi, kazne su izrečene zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim školama. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.

Iako odluka nije objavljena, prema saznanjima "Novosti", ona se odnosi na deo profesora i asistenata koji su, osim katedri na fakultetu, kao sveštenici imali i službu u parohijama. Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, tako i među vernicima.

"Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije. Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve", kaže sagovornik "Novosti" iz Patrijaršije SPC.

Javni apel koji je potpisala grupa od deset profesora i nastavnika PBF u vezi s teorijom evolucije bila je i tema nedavno završenog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Najvišem telu SPC potpisnici ovog su se obratili pismom u kojem su arhijerejima objasnili svoje motive za oglašavanje i obrazložili argumente iz teksta apela.

"Razmotren je i jedan izlišan i u suštini besmislen problem. Reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, u međuvremenu 'dogmatizovanoj' u manje-više ateističkom smislu, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju i za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju. Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga tvorca (zdravi i pravi kreacionizam). Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna", navedeno je u zvaničnom saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Slavko
07.06.2017 - 13:28
Svetac i grešnici
\"...Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve...\" To što njihovi stavovi nisu sporni, za patrijarha ne znači ništa!? On se plaši za moguću kompromitaciju Crkve, koja je, uzgred budi rečeno, dovoljno kompromitovana, između ostalog, baš njegovim delovanjem... Da se ne vraćamo na ulogu Crkve s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka!
Miloš
07.06.2017 - 13:29
Darvinizam
\"Darvinizam u najgorem izdanju...\" Ovo ne može da napiše pametan čovek