Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Živimo u zemlji u kojoj elita, biznismeni i opozicija žive od isijavanja vođa

Da biste postali veliki filozof, morate prvo da dugo živite. nije naš problem natalitet, već kvalitet. Neće nas ni jedno ni drugo. Da li je Vučić stvarno kao Federer upao u generaciju prosečnih igrača? Ja nikad ne bih glasao za mladog čoveka, osim u Americi gde postoji jasno ograničenje
Piše: Veljko Lalić
Datum: 14/07/2017

Živimo u zemlji u kojoj elita, biznismeni i opozicija žive od isijavanja vođa

Da biste postali veliki filozof, morate prvo da dugo živite. Nije slučajno Platon imao 80 godina, a Sokrat 71, što je za to vreme bilo neverovatno.

Muzičar može da bude mlad, glumac, pa i pisac beletristike, ali da biste iza sebe ostavili nešto veliko, morate da imate i malo sreće i da malo duže poživite.

Zato je tragedija ove zemlje kad Dušan Bataković umre u 60. godini, pre onih 20-30 koje su ga čekale za veliku nauku.

Čomski je napunio 88, a i dalje nam daje termine na po tri-četiri meseca za razgovor.

Mi nemamo svog Čomskog, a i sve su nam manje šanse, pošto je jedan od naših najvećih društvenjaka Dimitrije Mita Đorđević (profesor istorije na Santa Barbari koji je predavao do svoje 87. godine) govorio da taj potencijal ima samo Bataković.

Dakle, nije naš problem natalitet, već kvalitet. Neće nas ni jedno ni drugo.

Ja odavno imam teoriju, a jednom sam i o tome ovde pisao, da bi srpska politika i država drugačije izgledale da Dragan Jočić nije doživeo tešku saobraćajnu nesreću ili da se Miki Rakić nekoliko meseci kasnije nije razboleo.

Kako bi tek izgledala javna scena da nas, prerano, nije napustio Tijanić.

Za velike ljude shvatite koliko su veliki kad iza njih ostane praznina koju niko ne može da popuni.

Šta tek da kažemo za tragično ubistvo Zorana Đinđića u 50. godini?

Kako bi izgledala Srbija da je on vodio "Sablju"?

Danas bi imao 65 godina!

Za njega svi govore da je bio pragmatičan, iako je kao najbolji Habermasov đak u trenutku kada su mu sva vrata sveta bila otvorena odlučio da dođe ovde i bije se sa Miloševićem.

Ja za sebe mislim da sam pragmatičan, i da vam odmah kažem, sigurno bih pre izabrao Harvard (koji su Đinđiću nudili) nego da sa Dušanom Mihajlovićem rešavam kriminalce po Beogradu.

Ali mene zbog "plus 8" na jednom oku nisu pustili iz vojske, nisu mi čak priznali ni učešće u ratu, koje su lupili u knjižicu mojoj koleginici Zagi, s kojom sam zajedno 1999. radio za list Vojnik. Pola mojih drugara oslobodilo se vojske, ali samo na jednu foru: 5.000 nemačkih maraka.

Zato i imamo sve ovo što smo sami napravili.

Da krenem od medija. Kažu -- padaju tiraži, a niko da pogleda ko je sedeo na Asocijaciji medija pre pet godina, a ko sedi danas. Ajde vi nabrojte glavne urednike nacionalnih medija, ako uspete, pa mi onda recite zašto padaju tiraži.

Šta tek ukoliko krenemo da prozivamo političare? Kako je svaki parlament gori od prethodnog?

Da li je Vučić stvarno kao Federer upao u generaciju prosečnih igrača? Ili, da uzmemo ring koji on stalno pominje. Da li je on superteškaš sa staklenom bradom? Ali da biste mu stigli do brade, morate mnogo da trenirate. I još po ceo dan.

Politika ipak nije kao sport. Ili muzika. Ovde je mladost problem.

Ja nikad ne bih glasao za mladog čoveka, osim u Americi gde postoji jasno ograničenje.

Šta da radiš ovako s mladim čovekom? Šta će Vučić da radi posle politike? Tadić je pao s vlasti u 54. godini, kada je Tito došao na vlast, i ostao narednih 35 godina.

Uz sve to, mi živimo u zemlji u kojoj elita, biznismeni, pa i opozicija žive od isijavanja vođa. Sav njihov svet nalazi se tu.

I zato se ja slažem da opozicija treba da zaboravi Vučića. Makar u ovoj fazi.

Ona treba da se organizuje i ujedini, ali i to se radi samo na jedan način, kako je to uradio Mićunović kada se vratio u DS. Koga oni zezaju? Pola DS-a napravilo porodične firme pa sad misli da nastupa na nekom tenderu kao konzorcijum?

Ne ide to. Moraš da pojedeš sujetu kao Mićunović. Ali to dolazi tek s godinama...

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Vladimir
15.07.2017 - 08:44
Alal vera momak za ovaj tekst
Kad bi svi razmisljali kao ti licili bismo na drzavu, a i imali koga da izaberemo na izborima. Ali, nazalost, Vucic je prava slika danasnje Srbije. Kakav narod takva i vlast, cast pojedincima
Demokrata
17.07.2017 - 15:48
Poučno!
Nesećam se da je gospodin Lalić napisao normalniju, pitkiju, životniju kolumnu od ove danas. Nama su kao nasušni hleb potrebni ovakvi tekstovi koji u svojoj jednostavnosti i jasnosti govore sami po sebi. Pozdrav i to je matrica kojom treba ići.